A járványügyi helyzet hatása a félévi jegyekre

facebook megosztás

Közeleg a félévi bizonyítványosztás, az általunk megkérdezett általános iskolai tanárok szerint az osztályzatokon nincs nyoma a rendkívüli időszaknak. A pedagógusok elmondták, a Covid19 okozta nehézségek bebizonyították a diák-pedagógus-szülő egymásrautaltságának fontosságát.

A 2019/2020-as tanévvel ellentétben most nem zárták be az intézményeket, nem rendelték el a digitális oktatást a vírushelyzet miatt az általános iskolákban. Intézményenkét egy-két osztály vagy a felső tagozat kényszerült tantermen kívüli oktatásra, rövid időre. A pedagógusok szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók érdemjegyei nem csorbultak.

– Amire nagyon kellett figyelni, hogy azok a tanulók, akik kiestek akár betegség, akár karantén miatt, azt kellett megszervezni, hogy a tanulásban való lemaradásuk minimális legyen. A kollégáimmal kialakítottunk egy olyan rendszert, hogy a tananyagot mindig megkapták, és amikor visszatért a gyermek, egy felzárkóztatással megsegítettük az úgymond hiányzásból adódó hátrányokat – nyilatkozta Faller Zoltán, a Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola igazgatója.

A járványügyi helyzet és az érdemjegyek összefüggéséről hasonló véleménnyel volt Tulman Géza, a Bolyai-tagintézmény igazgatója. Szerinte az elmúlt hónapok változásai miatt megnőtt a szerepe az egyéni feladatoknak.

– Ami a legfontosabb, és szerintem a kollégáim nevében is mondhatom, hogy minden körülményt mérlegelnünk kell. A félévi értékelés során empátiával és toleranciával próbáljuk az értékelést megközelíteni – mondta Tulman Géza, a Bolyai-iskola tagintézmény-vezetője.

A Bolyai-iskolában tanító Kupóné Gasztonyi Edit szerint a kérdés összetett, az eredmények vizsgálásához vissza kell nyúlni 2020 márciusáig.

– Ez bizony tőlünk is, a gyerekektől, de a szülőktől is egy nagy odafigyelést, és egy olyan egyensúlyt, összhangot kívánt meg, ami az én megítélésem szerint, ha megbillen valamelyik oldalon - ebből a három összetevőből valami miatt az egyik egy kicsit megbillen - akkor annak komoly hatása van, ami az érdemjegyeken is érződik – fogalmazott Kupóné Gasztonyi Edit, a Bolyai-tagintézmény tanára.

Mint ahogy Kupóné Gasztonyi Edit tanárnő hangsúlyozta: a járványügyi helyzettel összefüggő időszak bebizonyította a diák-pedagógus-szülő egymásrautaltságának valódi fontosságát.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.