A kultúra lovagjai – Dr. Rácz Erika a murakeresztúri iskola és Sóstainé Márfi Ibolya a szepetneki ÁMK nyugdíjas igazgatói (Frisítve, nyilatkozatok)

facebook megosztás

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány (FKA) a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából az „Egyetemes Kultúra Lovagja" címet adományozza: Dr. Rácz Erika (Nagykanizsa) nyugállományú pedagógusnak. A „Magyar Kultúra Lovagja" címet veheti át Sóstainé Márfi Ibolya (Szepetnek) az ÁMK igazgatója.

A Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából 8 országból 34-en részesülnek kultúra lovagja elismerésben – tudatta a Falvak Kultúrájáért Alapítvány (FKA).

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából az „Egyetemes Kultúra Lovagja" címet adományozza: Dr. Rácz Erika (Nagykanizsa) nyá. pedagógus, Mieczyslaw Witowski (Ószandec, PL), dr. Zágorec-Csuka Judit (Kapca, SLO), Li Zhen (Budapest) részére.

A „Magyar Kultúra Lovagja" címet vesz át: dr. Babós Lajos (Kiskunlacháza), Balog Gábor (Ipolybalog,SK), Baráth Sándor Kristóf (Vásárosnamény), B. Dobos Teréz (Olaszfalu), Dr. Bodó Barna (Temesvár, RO), Bognár József (Úrhida), Böszörményi Gergely (Budapest), Haklik József (Vásárosnamény), Hegedűsné Kripák Ildikó (Csörög), Illés Sándor (Monostorapáti), Juhász Judit (Budapest), Lóczi Miklós (Jászapáti), Losoncziné Szentandrási Erzsébet (Budapest), Kovács Kati (Budapest), dr. Medvigy Endre (Budapest), Máté Istvánné Orosz Margit (Bánhorváti), Mezősi László (Sátoraljaújhely), Németh István Miklós (Székesfehérvár), Őze János (Szécsény), Pék László (Taksony, Szlovákia), Sántáné Kurunczi Mária (Szeged), Sóstainé Márfi Ibolya (Szepetnek), Szemere Judit (Beregszász, UK), Székely Gábor Attila (Kunszentmiklós), Szigetvári József (Százhalombatta), Tóth István (Budapest), Zemlényi Katica (Székesfehérvár).

„Posztumusz az Egyetemes Kultúra Lovagja" címet adományozza: Forró Tamás (Csömör), Laczkó Lajos (Borsi, SK) és gróf Zrínyi Miklós (Csáktornya, HR) részére.

Az egyesület laudációjában olvasható, hogy dr. Rácz Erika „A Zrínyi hagyományok és a horvát-magyar kapcsolatok ápolása érdekében kifejtett életművéért”, míg Sóstainé Márfi Ibolya „A település életminősége fejlesztésért” érdemesül a megtisztelő cím használatára.

¤ ¤ ¤

Dr. Rácz Erika (Nagykanizsa) nyugállományú pedagógus az Egyetemes Kultúra Lovagja, Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Murakeresztúr

Lovagias tettek: Horvát-matematika, testnevelés szakos tanárként a murakeresztúri általános nyugalmazott iskolaigazgatója. 1988-99-között az iskola igazgatójaként szervezte a település kulturális életét.

A Mura-menti horvátok határon átívelő kapcsolatainak kialakítója. Több köztereket díszítő alkotás szervezője, és számos, napjainkra már hagyománnyá váló esemény elindítója, többek között a Zrínyi Nap és a Zrínyi emlékfutás.

Pedagógusként a horvát nyelvvizsgára felkészítés segítője. A zalai KAJ horvátok életének, népi kincseinek és dalainak kutatója.

Több, horvát tankönyv lektora, kétnyelvű honlapok fordítója.

A 2008-ben létrehozott tamburazenekar alapító tagja, és a helyi asszonykórus segítője. A horvát kultúrához kapcsolódó munkássága mellett jelentős tudományos kutatói tevékenységet végez, amelynek eredményeit rendszeresen publikálja.

Laudáció: „A Zrínyi hagyományok és a horvát-magyar kapcsolatok ápolása érdekében kifejtett életművéért”

¤ ¤ ¤

Sóstainé Márfi Ibolya (Szepetnek) ÁMK igazgató a Magyar Kultúra Lovagja, Királyi Pál Kulturális Egyesület, Szepetnek

Lovagias tettek: Felnőttképzési előadó, közoktatási vezető, magyar és könyvtárszakos tanár, népművelés- és történelem szakos középiskolai tanár, a szepetneki ÁMK nyugdíjas igazgatója.

Tagja a Magyar Pedagógiai Társaságnak. Helytörténeti kutatások és gyűjtőmunkák szervezője és véghezvivője. A helyi Közös Kincsünk Gyűjtemény alapítója, programjainak szervezője. A települési értéktár bizottságának elnöke.

A helyi közösségek szervezője, céljainak segítője, egyének és közösségek kapcsolatának építője. Az emberek értékeinek felszínre hozója.

Versmondó és szónoki beszéd versenyek, közösségi megmozdulások tervezője és levezetője, hon- és népismereti szakkörök, klubok elindítója és vezetője.

Helyismereti írások, könyvek szerzője és szerkesztője: (Királyi Pálról könyv, és cikkek, Szöveg- és forrásgyűjtemény Szepetnek történetéhez, A szepetneki hajdinatörők múltjáról, Harctéren és bátorságban, Szepetnek az első világháborúban, A szepetneki drótosok, távírda-munkások jelentősége. A szepetneki gyermekévek emlékei: bölcsőde-óvoda-iskolatörténet és kiállítás)

A tanítók emlékfala kezdeményezője. Szepetnek kulturális és oktatási életének mozgatórugója, a "falu lámpása".

Laudáció: „A település életminősége fejlesztésért”

¤ ¤ ¤

Frissítés, nyilatkozatok:

A Kultúra Lovagja címet az alapítvány tagjai a kultúra különböző területein, huzamosabb ideje lovagiasan tevékenykedők elismerésére hozták létre, 1998 szeptemberében. A cím a művészi teljesítmény mellett az irodalmi és a közművelődési teljesítményt ismeri el. Sótainé Márfi Ibolya Szepetnek kulturális és oktatási életének mozgatórugója, a „falu lámpása” – olvasható az alapítvány közleményében. A laudáció kitér arra is, hogy a „település életminősége fejlesztéséért” érdemelte ki a címet, aminek kapcsán a díjazott úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetés, az elismerést pedig mindazok megilletik, akik az évek folyamán segítették a munkáját.

– Én annak örülök a legjobban, hogy megtörtént az egymásra találás. Az egyik oldalon itt Szepetnek mindig is egy igényes, a kultúrára, oktatásra nagyon igényes közösség volt. Sok-sok civil szervezettel, sok-sok közösséggel. A másik oldalon ott voltam én is a személyiségemmel. Természetesen. De igazán ez az egymásra találás, a munkálódás olyan volt, mint amikor azt mondjuk: az ember magányosan úgysem tud… legfeljebb álmodni. De abból nem lesz valóság – mondta Sóstainé Márfi Ibolya.

Rácz Erika tevékenységét az Egyetemes Kultúra Lovagja címmel díjaztak. Az alapítványi indoklás szerint „A Zrínyi hagyományok és a horvát-magyar kapcsolatok ápolása érdekében kifejtett életművéért” érdemelte ki az elismerést. Az egykori iskolaigazgató elmondta: nagyon meglepődött, amikor értesült a hírről.

– Úgy van az ember, meg kell korosodni ahhoz, hogy egy ilyen kitüntetést kapjon, vagy ekkora kitüntetésben részesüljön. Nekem a korosodás már sikerült, de hál’ istennek, olyan jó erőben és egészségben vagyok, hogy tudok még dolgozni, úgyhogy aktívan dolgozom még a nyugdíj mellett. És gondolom, annak a sok munkának – amit a horvátságért végeztem itt Murakeresztúron, illetve a zalai horvátok körében, annak az elismerése ez – mesélte Rácz Erika.

V.A.

(Borítókép: Falvak Kultúrája Alapítvány, fotó: Sóstainé Márfi Ibolya/saját, Rácz Erika/Croatica Médiaközpont/Hravtski Glasnik)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.