Akár 99 évesen is lehet jelentkezni repülni

facebook megosztás

Karnyújtásnyira repülni a felhőktől igazán lebilincselő érzés, mesélte Simó Bence, akinek már kiskora óta szenvedélye a repülés. A vitorlázórepülő-szakosztály idén is elindítja a pilótaképzést. A képzésre bárki jelentkezhet 14 éves kortól egészen 99 éves korig. A kiképzés két részből áll: télen és kora tavasszal elméleti oktatás zajlik, majd tavasztól kezdődik a gyakorlati repülés.

A járvány miatt az elméleti oktatás idén az online térben zajlik. Ez idő alatt a növendékek szert tesznek arra a tudásra, amivel a későbbiekben a gyakorlati repülést biztonságosan végre tudják hajtani – tudtuk meg Gaál Zsuzsannától. A vitorlázó szakosztály kiképzésvezetője elmondta, hogy az elméleti tanfolyam során a diákok megismerkednek a szerkezettan, az aerodinamika, a légi jog, a meteorológia, az emberi tényező fogalmaival, és a repülőtéri szabályokkal.

– A gyakorlati oktatás akkor kezdhető el, ha valaki az elméleti oktatásból szerzett tananyagból egy megfelelt vizsgát tesz. Ezután egy repülő orvosi vizsgálaton kell részt venni, hogyha ott is megfelelt akkor kezdjük el a gyakorlati képzést – nyilatkozta Gaál Zsuzsanna, a Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály kiképzésvezetője, oktatója.

A képzés 55-60 felszállásból áll.  Ezek a felszállások az úgynevezett iskolakörök, amelyek során a növendék fokozatosan elsajátítja a repülőgép biztonságos vezetését, a felszállást, az egyenes vonalú repülést, a fordulók végrehajtását és a leszállást. Repülőgéptípustól függően egy vitorlázó géppel 1000 méteres magasságban 20 és 60 kilométer között lehet siklani.

– Tulajdonképpen az az alapja az egésznek, hogy a nap felmelegíti a földfelszínt, a földfelszín pedig a levegőt, és ez egyes helyeken - ez a felmelegedés -  nagyobb mértékű, mit a környezetében. Ezeket hívjuk termikeknek és ezekben a termikekben körözve tud a vitorlázógép a magasba emelkedni – mondta el Simó Bence, a Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály volt növendéke.

Jelentkezni a képzésre tavaszig lehet, a Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály hivatalos Facebook oldalán megadott elérhetőségek közül bármelyiken.

K.R.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.