Az Orbán-kormány bebetonozta a 28.500 forintos öregséginyugdíj-minimumot

facebook megosztás

A Magyar Közlöny 2020. december 30-i 295. számában megjelent a Kormány 707/2020. (XII. 30.) Korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet, valamint az Európai Unió tisztviselőinek és más alkalmazottainak nyugdíjbiztosítási átutalásáról és visszautalásáról szóló törvény végrehajtásáról szóló 219/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet módosításáról.

A rendelet egyik elkeserítő rendelkezése bebetonozza, hogy az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege marad havi 28.500 forint, az árvaellátás legkisebb összege pedig havi 24.250 forint. 

Az elmúlt 13 évben legalább évente módosítani kellett a nyugdíjmegállapítás legkésőbbi időpontját, amely időpont előtt megállapított öregségi nyugdíjak és árvaellátások esetén alkalmazni kellett ezt a rendelkezést - még ha a megalázóan alacsony összegek nem is módosultak soha az elmúlt közel másfél évtizedben.

2021. január 1-jétől viszont akár azt idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg.

Nem véletlenül kezdtem úgy a hivatkozott összefoglalómat, hogy az Univerzumban minden változik, kivéve a magyar nyugdíj minimális összegét...

A rendelet legfontosabb pozitív rendelkezése a 13. havi nyugdíjat érinti, eszerint a tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv február hónapban folyósítja. 

A jogosultak így első ízben a 2021. februári nyugdíjukkal együtt, de attól függetlenül 2021. februárjában megkapják a 2021. januári nyugdíjuk egynegyedét mint a 13. havi nyugdíj négy éven át tartó visszaépítése első lépéseként járó plusz összeget.

A rendelet továbbá ötezer forinttal emeli a kivételes nyugellátás-emelés és az egyszeri segély, valamint tízezer forinttal a rendkívüli egyszeri segély megállapíthatóságának ellátási küszöbértékeit.

A rendelet megerősíti továbbá, hogy szolgálati időként kell figyelembe venni azt a biztosítással járó jogviszonyban töltött időt, amely alatt a biztosított a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény egyes rendelkezései alapján mentesült a nyugdíjjárulék megfizetése alól.

A teljes cikkért kattintson a nyugdijguru.hu-ra»

(Borítókép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.