Lovas rendőrök járőröznek Zala megyében

A falopások és a ritkán látogatott pincék feltörése ellen is fellépnek a zalai lovas rendőrök. Az egész megye területén szolgálatot teljesítő járőrök a gépkocsival nehezen megközelíthető helyeket járják be. A cél a lakosság biztonságérzetének javítása.   

Zártkertek, szőlőhegyek, nádasok, erdők és kisebb települések. Ezek azok a helyszínek, ahol a lovak segítségével könnyebben tudnak ellenőrzést végrehajtani a rendőrök. Az eddigi tapasztalatok szerint nem mindig egyszerű, ha egy embernek egy négylábúval kell együttműködnie.

– A lóval foglalkozni kell, szolgálaton kívül is. Úgy kezdünk minden szolgálatot, hogy először megnézzük, hogy szolgálatra alkalmas-e, van-e rajta valamilyen sérülés. Amikor megkezdjük velük a szolgálatot, onnantól végig foglalkozni kell velük, nem lehet őket magukra hagyni. Ez nem olyan, mint egy jármű, hogy leállítjuk valahová és ott marad. Van, amikor nekik is rossz kedvük van, de van, amikor jó partnerek, ők is élőlények, együtt kell velük működni – mondta Németh Milán rendőr törzszászlós.

Télen gyakori a falopás az erdőkben, a ritkábban látogatott pincéknél a betörések vagy az erre az időszakra magukra hagyott ingatlanoknál a különböző terménylopások. A lovas rendőrök elmondták, hogy a tulajdonosok örülnének, ha többször eljutnának hozzájuk.

– Lovakkal elég nagy területeket tudunk bejárni, nagyobb tempóval haladunk, mint egy gyalogos járőr. Mivel a hátukon ülünk, két méteren vagy magasabban, ezért nagyobb területeket látunk be. A lovak az adottságaikból kifolyólag a hangokat is felerősítve hallják, ezért mi is észleljük a fülükön vagy a fejükön, hogy valahol hallanak egy motoszkálást vagy látnak egy idegen személyt – mondta Köröcz Bianka rendőr törzsőrmester.

A járőrök azt tapasztalják, hogy az emberek egyértelműen nyitottabbak feléjük, mint amikor a hagyományos módon látják el a szolgálatukat. A gyerekek például gyakran kérik tőlük, hogy megsimogathassák a lovakat.

K.V.

(Képek: ATV)