Megérkeztek az igluk a kanizsai hajléktalanszállóhoz

facebook megosztás

Megérkeztek az igluk a kanizsai hajléktalanszállóhoz. A nagykanizsai vöröskereszt szakemberei jelenleg 8-10 olyan fedél nélkül élő személyről tudnak a városban, akik a téli körülmények ellenére sem hajlandók igénybe venni az átmeneti szálló és éjjeli menedékhely szolgáltatásait. A speciális fekvőhelyek számukra jelenthetnek védelmet, beszerzésüket, polgármesteri döntésnek köszönhetően, az önkormányzat 1 millió forinttal támogatta.

A hazánkban még nem túlzottan ismert mobil iglukat tegnap mutatták be a sajtó munkatársainak. Az ötlet a Vöröskereszt utcai szociális szolgálatának munkatársától, Szentesi Jánostól származik, aki elmondta: hosszú ideje gondolkodott azon, hogyan lehetne az úgynevezett utcás hajléktalanokat a hideg idő beálltával közelebb hozni az intézményhez. A szociális munkás az interneten talált rá a speciális fekvőhelyekre, amelyek vízállóak, tűzállóak, polifoamból készültek, valamint könnyű őket szállítani és tisztítani.

– Körülbelül 15 fokkal magasabb hőmérsékletet tud tartani benne az illető, aki belefekszik, hiszen a saját testhőmérsékletével fűti be ezt a nagyon kicsi légköbmétert. Viszont nem fog megfagyni. A hajléktalanok már nagyon várták, hiszen még mindig van körülbelül 8-10 fő, akik a megrögzött utcai harcosok, akik nem jönnek be a szállóra, még a közelébe se. Viszont ezzel közelebb tudjuk őket hozni, és jobban rájuk tudunk figyelni – nyilatkozta Szentesi János, a vöröskereszt szociális munkása.

A fejlesztéssel kapcsolatban Szőlősi Márta kiemelte: az idei tél első hajléktalan áldozata nagykanizsai volt, így mindenképpen olyan megoldást kerestek, amely azon utcán élő emberek számára is megoldást nyújthat, akik elutasítják az intézményi ellátást.

– Ha ők elutasítják a hajléktalan intézménybe való bejövetelt, akkor egyértelmű, hogy ők kint maradnak az utcán. Ha viszont kint maradnak az utcán, akkor a mínuszokban sajnos valóban nagy esély van arra, hogy esetleg megfagynak. Úgy gondoltuk, ez egy olyan megoldás, ahol gyakorlatilag nem az intézményben vannak, mégis elég közel ahhoz, hogy folyamatosan figyelni tudjunk rájuk – mondta el Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője.

Balogh László hangsúlyozta: minden olyan alternatív lehetőséget támogatni kell, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy senki ne maradjon fedél nélkül a téli időszakban.

– Én, Nagykanizsán azt szeretném, ha az önkormányzat - mondjuk a vöröskereszt által - azt tudná vállalni, hogy a téli időszakban se maradjon senki fűtetlen, fedél nélkül. Pontosabban olyan éjjeli menedékhelye legyen, ami biztosítja azt, hogy nem fagy meg – mondta Balogh László polgármester.

A hétfői szemle során Balogh László azt is elmondta, hogy egy nevét elhallgatni kívánó személy további 1 millió forintot ajánlott fel a hajléktalanok megsegítésére. A terv egyfajta éjszakai, téliesített lakókonténer-menedékhely létrehozása.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.