Romániában és Szlovéniában is enyhítenek a járványügyi korlátozásokon

facebook megosztás

Enyhítenek a járványügyi korlátozásokon Bukarestben hétfőtől, miután három egymásutáni napon is három alatt volt az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma.     

A sürgősségi helyzetek helyi bizottsága pénteki döntése értelmében - ha a hétvégén nem rosszabbodik a járványhelyzet - hétfőtől kinyithatnak a vendéglők, a színházak és a mozik, de csak kevesebb mint harmadannyi vendéget, illetve nézőt fogadhatnak, mint a férőhelyeik száma.     

A bizottság annak ellenére hozta ezt a döntést, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a testületnek küldött levelében a korlátozások fenntartása mellett érvelt. Többek között arra is hivatkozott, hogy pénteken újabb két esetben azonosították a fővárosban a vírus Egyesült Királyságból elterjedt, a korábbinál jóval fertőzőbb változatát. Egyik fertőzött sem járt külföldön az elmúlt időszakban, ami arra utal, hogy az országban is terjed a veszélyesebb vírusváltozat.     

Az elmúlt napokban tovább javult a járványhelyzet Romániában, már csak Temes és Kolozs, valamint a fővárost körülvevő Ilfov megyében haladja meg a hármat az ezer lakosra számított fertőzések száma. A megyék közel kétharmada másfél alatti fertőzöttségi rátával már a zöld besorolásba került. A székelyföldi Hargita megyében csupán 11, Kovászna megyében pedig mindössze 18 új fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában.     

Pénteken nyolcezer alá esett a kórházakban ápolt koronavírus-betegek száma, az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegeké pedig ezer alá csökkent. Legutóbb október negyedikén kezeltek nyolcezernél kevesebb fertőzöttet a kórházakban, és november 3-án volt ezer alatti a súlyos esetek száma.     

Március óta Romániában 706 475-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 17 628-an haltak meg a járvány következtében.

Szlovénia is enyhít a korlátozásokon

A kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban megnyílnak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók, valamint az általános iskolai tanítás is újraindul - közölte a ljubljanai sajtó.    

A sípályák már szombaton megnyílnak, síelni pedig negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet. Az óvodai és iskolai oktatás a jövő héttől indul meg, a nevelőket és tanítókat pedig az intézmények megnyitása előtt letesztelik.    

A határátlépési követelményeken is enyhített Ljubljana. Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot.    

Szlovéniában péntekre 1439-cel 155 696-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3309-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1140-en vannak kórházban, 186-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 19 014.    

Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 227 969-et. Péntekre 32 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4770. Kórházban 1518 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3321.

MTI

(Borítókép: Robert Ghement/MTI/EPA)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.