Disznósajt és húsos hurka Molnáriból

facebook megosztás

Ha nem vágunk disznót, akkor is készíthetünk otthon disznósajtot és húsos hurkát. Hogy miként fogjunk hozzá, azt a Molnáriban élő Kuzma Istvántól kérdeztük meg. – Először is keressük fel a kedvenc hentesünket, és vásároljuk meg hozzá az alábbi alapanyagokat – ajánlotta István. 

A disznósajt hozzávalói:

3 db 1,5 kg-os csont nélküli sertésfej, 0,5 kg bőrke, 70 dkg sertéslábszár, 1 db csontos csülök, 1 vagy 2 disznónyelv, só, bors, babérlevél, fokhagyma, víz. A hozzávalókat megtisztítjuk, és feltesszük főni a sót, borsot, babérlevelet, fokhagymát tartalmazó abálólébe. A húsokat puhára főzzük, fölcsíkozzuk, beletesszük egy teknőbe, beízesítjük majoránnával, sóval, borssal és fokhagymával. A színezéshez kevés pirospaprikát adunk hozzá, majd összegyúrjuk és megkóstoljuk. Ha szükséges, még ízesítjük, majd hurkatöltővel betöltjük a disznósajt műbélbe. A 4 kg húsból két sajtot kell kapnunk. Ha nincs hurkatöltőnk, akkor kézzel dolgozzunk. A műbelek végét jó erősen lekötjük, és úgy tesszük bele az abálólébe, hogy ne érjen le az edény aljára. 70-80 fokos vízben 25-30 percig egybefőzzük az egészet, végül egy deszkára rakjuk, és az oldalát varrótűvel megböködjük, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle. Ezután 12 órára nehezéket rakunk a tetejére, és máris fogyaszthatjuk a disznósajtot. 

A húsos hurka hozzávalói (3 kg darálékhoz)

1,7 kg rizs, 1 kg húsos hasaalja szalonna, fél kg tokaszalonna, 1,5 kg zsírosabb lapocka. A húsokat megfőzzük az abálólében, s miután teljesen kihűltek, az egészet összedaráljuk, és befűszerezzük majoránnával, fokhagymával, sóval, borssal. Hozzákeverjük a megfőtt rizst, és hurkatöltővel beletöltjük a bélbe, majd 70-80 fokos abálólében 20 perc alatt átfőzzük az egészet. A disznósajthoz hasonlóan ezt is madzagra kötve kézben kell tartani, hogy ne érjen le az edény aljára, mert kiszakad. Ezután hideg vízben lehűtjük, és máris mehet a sütőbe a húsos hurka. 

BAKONYI Erzsébet

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. február 26-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.