Ebből áremelés lesz: 15-18 százalékkal emelkedtek a tejágazat költségei

facebook megosztás

A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács MTI-vel szerdán.     

Kiemelték: a költségolló szétnyílása már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplői részére.    

A járványhelyzet jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket az ágazat minden szereplőjénél - ismertette legújabb felmérésének eredményeit a terméktanács. Tavaly komoly problémát jelentett, hogy sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzése csak többszörös áron volt lehetséges, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést - tették hozzá.     

Jelentős költségemelkedést okoz a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban a forint árfolyamának 9 százalékos gyengülése az euróhoz képest idén januárra 2019. decemberhez viszonyítva - jegyezték meg.    

A terméktanács szerint a gabona, a fehérje- és olajosnövények ára többéves csúcsokon jár, aminek oka az erős kínai kereslet és a szárazság miatt alacsonyabb francia, illetve ukrán termésmennyiség lehet.    

A magyarországi búza és kukorica árak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni - jelezték.

MTI

(Borítókép: agrarszektor.hu/Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.