Fácántenyésztéssel bővült a Zalaerdő Zrt. tevékenységi köre

Fácántenyésztéssel bővült a Zalaerdő Zrt. tevékenységi köre. A ma már gazdasági hasznot is hozó vállalkozásba 2018-ban fogott bele a cég. A kezdeményezés sikerét jól jelzi, hogy egyre több vadgazdálkodó lát lehetőséget a fácánok nevelésében.

A madarak láthatóan szépen és jól fejlődnek a Zsigárd melletti voilerekben. Hazánk legismertebb és leggyakoribb vadmadara a fácán, ami elsősorban az Alföldhöz és a Kisalföldhöz kötődik, ott él a legnagyobb állományban. Viszont a zalai dombok között is, szinte minden út mentén láthatjuk a jellegzetes hangú és tollazatú madarat – mondta el Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója.

– Az elmúlt években a mezőgazdaságban olyan változások következtek be – zöldítésekre gondolok – amelyek kedvezően hatottak az apróvad állományra. Mind a mezei nyúl, mind a fácán tekintetében. Ezt a cég felismerte, és 2018-ban kettő, 4000 négyzetméteres voliert, fedett utónevelőket létesített Nagykanizsa határában, amelyben célunk, hogy fácánt neveljünk, és a környékbeli vadgazdálkodók számára biztosítsuk az élő vadmadár vásárlását – mondta el Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója.

A Zalaerdő Zrt. fácán nevelése eredményes, egyre több vadgazdálkodó ismeri fel a fácánban rejlő lehetőségeket.

– Természetes úton is egyre inkább növekszik a fácán állománya a vadászterületeken. De azok a vadgazdálkodók, akik ez mellett tesznek, odafigyelnek a fácánállományukra, téli időszakban etetik, év közben fokozottan figyelnek a ragadozók gyérítésére – mellette részben a törzsállomány pótlására, részben vadászati célra tudnak vásárolni tőlünk – tette hozzá Ernszt Tamás.

A cég szakemberei széles körű vizsgálat után döntöttek arról, hogy a mongol mellett angol sötét vadfácánt tenyésztenek a Kanizsa melletti neveldében.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)