Fényviszonyokhoz alkalmazkodó közvilágítást helyeztek üzembe Szombathelyen

facebook megosztás

Korszerű, a fényviszonyokhoz alkalmazkodó közvilágítást helyeztek üzembe Szombathelyen.    

Nemény András (Éljen Szombathely!), a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a közvilágítás rossz idő esetén ezután este hamarabb kapcsol be, hajnalban pedig később kapcsol ki Szombathelyen. Hozzátette: az áramszolgáltató E.ON Hungária Zrt. szakemberei az önkormányzat kezdeményezésére valósították meg a 18 millió forintos fejlesztést, amely rendkívül praktikus és a közlekedők biztonságát szolgálja.    

Több olyan lakossági bejelentés érkezett az önkormányzathoz, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok reggel és este nem érzik biztonságosnak a közlekedést, rossz időben ugyanis későn kapcsol be, reggel pedig túl hamar kapcsol ki a közvilágítás - indokolta a beruházást.    

A probléma megoldására a szakemberek úgynevezett "alkonykapcsolókat" építettek be a 221 kapcsolókészülékből álló, teljesen automatikusan működő rendszerbe, amelyhez hasonló Szolnokon, Tatabányán és az ország több városában is jól működik - mondta.    

Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: cégük arra törekszik, hogy a technológiai fejlődés lehetőségeit kihasználva az embereknek nagyobb kényelmet és biztonságot adó műszaki megoldásokat alkalmazzon.    

A rendszer tesztüzeme januárban kezdődött, február óta pedig az új alkonykapcsolós rendszer irányítja Szombathely 10 ezer közvilágítási lámpájának működését.

MTI

(Borítókép: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.