Lassan, de érkezik a tavasz, éled a természet

facebook megosztás

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, ami ebből a szempontból 3 hónapon át tart. Ezzel március első napja nem azt jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, de mégis fontos dátum. Lassan, de biztosan érkezik a melegebb idő, így egyre többet hallhatjuk a madarak hangját, és folyamatosan válik egyre színesebbé a talaj, a fák és az egész környezetünk. Nyílnak a virágok, növekedésnek indulnak a zöldségek, gyümölcsök. Nem árt tudni, hogy egy kirándulás vagy séta alkalmával melyekből szedhetünk, és vajon melyik az, amit nem ajánlatos vagy egyenesen tiltott. Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze elmondta, hogy mely növényeket találhatjuk meg már most a természetben.

Aki virágot szed, mindenképp olvassa el a jogszabályt és járjon utána.

– Korán nyíló virágok között van a szártalan kankalin – itt Zalában egyébként zsibavirágnak is hívják –, ami még a hó alól is kibújik. Apró kis sárgás a virága. Sok helyen van hóvirág, sőt helyenként már el is virágzott, mivel védett növény, nem szabad szedni. Nyílik már a tőzike is, valamint épp a napokban olvastam, hogy védett növények közül már a ciklámenhez hasonló színű kakasmandikó is megjelent a térségben. Nagyon gyakori és elterjedt az odvas keltike is, ami hamarosan virágzik. Amennyiben védett virágokat szed valaki, komoly bírságokra is számíthat a természetvédelmi őröktől. Most, hogy a napközbeni hőmérséklet egyre jobban melegszik, már nem csak a virágok, hanem a cserjék is elkezdtek hajtani és zöldülnek. Jó, ha egy erdei sétánál vagy kirándulásnál odafigyelünk, és nem taposunk rá a növényekre. A jogszabály egyébként azoknak a gyűjtését, amik nem védettek, engedélyezi, de korlátozva van, és a napi limitet tartani kell.

Aki virágot szed mindenképp olvassa el a jogszabályt, és járjon utána az adott területrészen található növényeknek. Ami nem védett, azt szedhetik egy-egy csokorral. A jogszabály úgy fogalmaz az állami erdőknél, hogy naponta, személyenként 2-2 kilót lehet gyűjteni gombából, vadgyümölcsből, gyógynövényekből és vadvirágból is. Fontos tudni, hogy kizárólag saját felhasználásra lehetséges, értékesíteni tilos! 

Benedek Miklós udvarán is már sarjadnak a szebbnél szebb tavaszi növények.  

Látni a kertben a növényeken, hogy jön a tavasz.

– Nekem több virág is van itt az udvaromban, már nyílik az a szártalan kankalin, a tőzike és gyönyörűek a hóvirágok. Van illatos hunyor nevű virág is, ami fellevelei miatt hasonlít a mikulásvirágéhoz. Leszedni nem érdemes, hiszen hamar elszárad és lehullik a levele. Megtalálható még az eléggé eldugott védett növényke, a téltemető nevű kis virág. Egytől-egyig látni itt a kertben a növényeken, hogy jön a tavasz és rengeteg apró rovar is előbújt a menedékhelyéről. A fügefán is fellelhető a gyönyörű szép zöld hajtás, ami május végére beérik, ebből mindig finom lekvárt készítek. De megjelent már a japán birs nyíló virága is. Nagyon érdekes, mert ezek a növények akkor virágoznak, mikor még nincs rajtuk levél sem. Mellettük bújik elő a medvehagyma is, amiből szintén sok finomságot lehet készíteni. Nagyon kapós a medvehagyma manapság, rengeteg helyen lelhető fel egy erdei séta közben is. De a szabály szerint naponta két kilót lehet belőle szedni, ami nagyjából egy nagy kosárnyi mennyiség. Ezeket, úgy gondolom jobban kéne védeni – árulta el Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.  

Mindezek mellett sokszor hallhatjuk a figyelmeztetést, miszerint fontos, hogy ne tévesszük össze a medvehagymát a gyöngyvirág levelével, hiszen nagyon hasonló a két növény. Ráadásul mindkét faj az árnyékos élőhelyet kedveli. Viszont feltétlen tudni kell azt, hogy a gyöngyvirág, különösen a virága erősen mérgező. Ennek közepes mennyiségű fogyasztása akár halálhoz is vezethet, így amint észleljük a tüneteket, azonnal orvoshoz kell fordulni. A mérgezés tünete lehet hányás, hasmenés, kábultság, szívritmuszavarok és ájulás. Legjobb, ha biztos helyről szerezzük be a növényt, és fogyasztás előtt meggyőződünk arról, hogy biztosan medvehagymát vásároltunk-e. Ennek a legegyszerűbb módszere pedig az, hogy a levelet megmorzsoljuk, és ha hagymás illatot áraszt, akkor valóban medvehagymával van dolgunk.  

Hajnes Rita

Fotók: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. február 26-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.