Legtöbbször télen, a farsang időszakában tartották a menyegzőket

facebook megosztás

Ma véget ér a farsang - évtizedekkel ezelőtt ezzel együtt elmúlott a lakodalmak időszaka is. Régen ugyanis nem arra összpontosított az ifjú pár és a család, hogy szép, nyári időben legyen megtartva a szertartás és a családi összejövetel. Legtöbbször télen, a farsang időszakában tartották a menyegzőket.

A hagyományos, régi, télen tartott esküvőknek több oka volt: egyrészt vallási, másrészt praktikussági tényezők miatt tartották a családi ünnepségeket a hideg hónapokban. Mint azt Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta: évtizedekkel ezelőtt nem voltak hűtőszekrények és áruházak sem, a disznóvágásokat pedig télen tartották, így meg tudták vendégelni a násznépet.

– A vallásos ok pedig az volt, hogy a nagyböjt kezdődik hamvazószerdán, és akkor már tilos volt mindenféle lakodalmat, összejövetelt, hangos mulatságot, táncot tartani. Énekelni is szinte teljesen tilos volt. Ez egy nagyon komor, borús időszak volt, amikor tartózkodtak mindenféle vidám mulatozástól. A farsangi időszak előtt az advent is egy sokkal visszafogottabb, csendesebb időszak volt, akkor sem illett lakodalmat tartani. Ha egy lánynak mondjuk a farsangi időszak után, a nagyböjtben kellett férjhez menni, az nem jelentett jót a lány híre szempontjából, hiszen az azt jelentette, hogy már babát vár – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutatója.

V.A.

(Képek: Thúry György Múzeum)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.