Maszkok helyett oltás – Kanizsai sminkmester is segíti a védekezést Angliában

facebook megosztás

Még csendes az élet Londonban. Boris Johnson brit miniszterelnök múlt héten tett bejelentése szerint azonban hamarosan elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése Angliában. A több millió lakos között ezt Hercsik Eszter is nagyon várja. A több mint 20 éve Angliában élő kanizsai hölgy addig is az egyik leghatékonyabb módon, oltások beadásával kívánja segíteni a járvány leküzdését.

Már csak napok kérdése, hogy a sok tanulás után a gyakorlatban is segíteni tudja a koronavírus-járvány elleni védekezést Hercsik Eszter. A kanizsai származású ifjú hölgy több mint 20 éve indult tanulni és szerencsét próbálni Angliába. Volt gyermekfelügyelő, dolgozott utazási irodában, készített kosztümöket színházban, hátizsákos turistaként egyedül bejárta Indiát, műsorai voltak az egyetemi rádióban, a londoni Hiltonban ügyelte az előkelő vendégek kényelmét, s ma már elismert smink- és maszkmesterként dolgozik.

Bár a vírus miatti korlátozások az ő életterét is leszűkítették, mégis optimista. A járvány mihamarabbi megfékezése miatt döntött úgy, hogy önkéntesnek áll. - Gondolkodás nélkül jelentkeztem azért, hogy kikerüljünk ebből a szituációból. Úgy vélem, igenis segíteni kell egymást ebben a helyzetben, ki, ahogy tud. Úgy tűnik, egy kiút van, ez pedig az oltás, ezért is végeztem el a St. John Ambulance és a NHS, az Országos Egészségügyi Szolgálat kurzusait – mesélte Hercsik Eszter.

Az állam mellett sok alapítvány és önkéntes is csatasorba állt a járvány ellen, ő a védőoltás beadásával kíván hozzájárulni, hiszen mint mondta, a kimerült ápolók és orvosok válláról ezzel próbál egy kis terhet levenni. Az internet segítségével elsőként az elméleti tudnivalókat sajátította el. A jogi és elsősegély ismereteket, az allergiás reakciókról, a vakcináról való tudnivalókat vizsga követte, majd az oltásbeadás gyakorlati részének sikeres teljesítésével kaphatta meg bizonyítványát és munkaruháját. Mint az egészségügyet segítő önkéntes már értesítették, hogy megkapja ő is a védőoltást, ezt pedig követheti a tényleges munka is.

Oltópontokon fog dolgozni – ingyen - számos más önkéntessel egyetemben, ahol a Pfizer és az AstraZeneca vakcinákat adhatja be az embereknek. – Azt én döntöm el, hogy egy héten hány napon tudok segíteni, de mivel jelenleg csak filmforgatásokon tudnék dolgozni, így egyelőre az önkéntesség teszi ki majd a napjaim jó részét – mondta Eszter, majd kiemelte: bízik benne, hogy belátható időn belül helyre áll az élet, bár az elmúlt hónapokat sem élte meg negatívan. Igaz, minden zárva van Londonban is, nem tud találkozni a barátokkal, másrészről azonban kinyílt számára a világ. A világháló segítségével tanít sminkelést, több képzést elvégzett ő is, s az elmúlt időben volt arra is idő, hogy átgondolja, vajon merre tart az élete, mik a céljai.

– A sok betegség, szomorúság ellenére egy rendkívüli önfejlesztési időszaknak éltem meg az elmúlt hónapokat, s bár jó volt kicsit lenyugodni, de már szívesen visszakanyarodnék a sminkelés világához – hangsúlyozta. Erre - a mostani tervek szerint - még április közepéig várnia kell. Angliában március 8-tól elsőként a gyermekek térhetnek vissza az iskolákba, majd a járványügyi adatok elemzése után április 12-től nyithatnának a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító boltok, a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, edzőtermek, a szabadtéri vendéglátóhelyek, állatkertek, szabadidőparkok.

A héten felvázolt nyitási tervek szerint Angliában június közepére szűnhetne meg mindenfajta kapcsolattartási korlátozás. A zárlat feloldásának folyamatát a sikeres oltási program is befolyásolja a szigetországban éppúgy, mint a világban. Ehhez szeretne hozzájárulni Eszter, hogy az emberek visszatérhessenek az életükhöz!

Vuk Anita

Fotók: Hercsik Eszter

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. február 26-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.