Nagy sikerrel zajlott le a 13. Országos Farsangi Fánkfesztivál

facebook megosztás

Online térben, mégis nagy sikerrel zajlott le a 13. Országos Farsangi Fánkfesztivál. A hagyományos, több kategóriában meghirdetett versenyre 28 csapat nevezett. A köszöntők és a kulturális bemutatók mellett a zsűrizést és az eredményhirdetést is az interneten követhették az érdeklődők. A szervezők a holnapi sajtótájékoztatón jelentik be, hogy a jótékonysági fánkárusításnak köszönhetően mekkora összeggel támogatják Gondi Zétény és Béres Julcsi felépülését.

A vírushelyzet nem mindennapi kihívás elé állította a fánkfesztivál szervezőit. Az online térbe költöztetett rendezvény azonban így is tudott többlettartalmat adni az érdeklődőknek.     

– A lassan egyéves járványhelyzet és az ezzel összefüggő bezártságérzet arra vezeti az embereket, hogy még inkább igényeljék, az emberi, közösségi kapcsolatokat, s erősítsék is. Ehhez tökéletesen alkalmas és erre nagyon jól rezonál maga a fánkfesztivál – nyilatkozott Havasi József, a VOKE elnöke.

Az idei fesztivált a jótékonyság lengte át.

– Két pici csöppséget szeretnénk támogatni, két kis beteg gyermeket, Zétényt és Julcsit. Hét helyszínen lehet vásárolni elővételben is fánkot, a befolyt összeget a támogatóink segítségével a két kisgyermek támogatására fogjuk fordítani. Úgy gondolom ez egy nagyon nemes cél – mondta Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója.

A járványügyi szabályok betartása mellett zajlott a fánkok zsűrizése a múlt héten, a csapatok közt már jól ismert résztvevőket lehetett látni, de újoncok is megmérettették tudásukat.

– Iskolánk első alkalommal nevezett a fánkfesztiválra. Ennek nagyon egyszerű oka van: mindkét támogatott kisgyerek valamilyen módon kapcsolódott az intézményünkhöz. Egyikőjük kimondottan a mi tanítványunk, Julcsika, a másik kisgyermeket pedig utazó gyógypedagógusaink látják el, fejlesztik. A csapatunk nagyon lelkesen készült, amikor találkoztunk a felhívással, nem volt kérdés, hogy nekünk itt a helyünk – mesélte Horváth Piroska, a Szivárvány EGYMI igazgatója.

A fesztivál versenyére több kategóriában lehetett nevezni: hagyományos, különleges, illetve különleges táplálkozást kielégítő finomságokat is várt a zsűri.

– A hagyományos fánkokon kívül nagyon sok különleges fánkot megismertünk. Azt kell mondjam, minden évben egyre finomabbak a fánkok. Ez a rendezvény elérte azt a színvonalat, hogy minden évben megújul, és természetesen ezt tovább kell vinni – mondta el Pálfi László, a XIII. Országos Farsangi Fánkfesztivál zsűritagja.

A versenyző csapatokat több kategóriában jutalmazták, és számos különdíj is gazdára talált. Az egyik kategóriát egy újonc csapat nyerte, a laktóz- és gluténmentes, joghurtos fánkjukkal.

– Ez egy mindennapokban nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető fánk. Éppen ezért választottuk, mert mindenki számára nagyon könnyen elsajátítható. Igazából komolyabb főzési, sütési ismereteket nem kíván – fűzte hozzá Tulok Szilvia.

Szombaton több, előre meghirdetett helyszínen lehetett fánkot vásárolni. Az egyik kanizsai étterem konyháján tófeji asszonyok sütötték a farsang elmaradhatatlan finomságát.

– 60 kiló liszttel készült az étterem, de mi hoztunk még tartalékba 20 kilót, hogyha véletlen nagyobb lenne az érdeklődés, mint máskor, akkor ne valljunk szégyent. Úgyhogy készültünk. Körülbelül 1500-1800 fánkot sütünk, de előfordulhat, hogy a kétezret is megütjük – nyilatkozta Soós Lászlóné.

A fánkra éhező és jótékonykodni vágyó vásárlók kedvét a hétvégi hideg sem vette el, hiszen sokan támogatták a fánkfesztivál idei célkitűzését, azaz Gondi Zétény és Béres Julcsi családjának megsegítését.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.