Zalaegerszeg miatt szorul Hende Csaba Szombathelyen

facebook megosztás

Szombathely országgyűlési képviselője online fórumot tartott. Mi is elküldtük kérdéseinket – írja a nyugat.hu.

"Válaszok első kézből" - címmel hirdetett online fórumot Hende Csaba, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője. Ami azért is érdekes, mert éveken keresztül nem válaszolt a nem kormánypárti sajtó kérdéseire, lapunk is hiába bombázta emailekkel a politikust. Igaz, ez év elején valami változott, ugyanis váratlanul választ kaptunk a már rutinból elküldött kérdéseinkre.

Most szerkesztőségenként három-három kérdést várt, és a nyugat.hu élt is a lehetőséggel. A három kérdésből egy Zalaegerszegre vonatkozott. A helyzet más formában, de ismerős lehet Zalában is. Leginkább Nagykanizsán…

Az elérhető adatok alapján Zalaegerszeg már az előző ciklusban is jóval több gazdaságfejlesztési támogatás kapott, mint Szombathely, a város gazdasági régióközponti szerepre tör. Az Ön által is szorgalmazott és segített szombathelyi gépészképzés mellett Zalaegerszegen is indítottak hasonló képzést, azzal a nem titkolt céllal, hogy a szombathelyi képzésről oda csábítsák a leendő hallgatókat. Az Ön véleménye szerint mit lehet tenni, hogy Szombathely ne szoruljon a háttérbe a nyugat-dunántúli régióban, és Ön mit tervez tenni ennek megakadályozásáért?

Hende Csaba: Először is, semmi olyat, ami árt Zalaegerszegnek. Nagy hagyománya van ennek a szembeállításnak Vas és Zala megye között, de a valóság az, hogy a dagály minden hajót megemel, az apály meg minden hajót egyformán lesüllyeszt. Nekünk most az a feladatunk, hogy folytassuk a megkezdett utunkat, azokat az útfejlesztéseket, amelyek a szombathelyi cégek számára a szlovén, észak-olasz, Adriai-tengeri kikötők is fel fognak tárulni.

Szombathely gazdasági fejlesztését mindig is az elhelyezkedése határozta meg, már a római korban is, azóta is ebből élünk. Szombathely tranzitváros, közlekedési, ipari és felsőoktatási csomópont. nagyon büszke vagyok arra, hogy a helyi gazdaság igényeit felkarolva, hatalmas munkával, előzmények nélkül megteremtettük a gépészmérnök-képzést.

A szombathelyi egyetemre járó gyerekek viszonylag kedvező költségstruktúrában, a legjobb magyar egyetem, az ELTE diplomáját tudják megszerezni. Ezzel Zalaegerszeg még nem tud versenyezni, és az ő iparűzési-adóbevételük körülbelül a fele a szombathelyinek. Csak szurkolni tudunk, hogy Zalaegerszeg is zárkózzon fel, Szombathelynek ebben az értelemben nem versenytársa.

A szombathelyi gépészhallgatókat nem tudják elcsábítani, az meg, ha verseny van két intézmény között, azt mondom, hajrá, győzzön a jobbik, jobbanak kell lenni, mint a zalaegerszegi képzőhely. Attól, hogy Zalaegerszegnek is jól megy, a szombathelyieknek nem lesz rosszabb.

A teljes videót itt nézhetik meg .

A teljes cikkért kattintson»

Forrás: nyugat.hu

(Borítókép: Hende Csaba/Facebook)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.