1848 áprilisa Nagykanizsán

facebook megosztás

Folytatódik a városunkat érintő történelmi visszatekintő sorozatunk a könyvtár igazgatójával az 1848-49-es események kapcsán.  

1848 áprilisában Nagykanizsa az elsők között volt a nemzetőrség megszervezésében.   A leírások szerint a piaristák temploma - a mai Felsőtemplom - környékén gyakorlatoztak a fegyveres erők, mesélte el Czupi Gyula. A könyvtár igazgatója hozzátette: a nemzetőrök azok a 20 és 50 év közötti férfiak voltak, akik a polgári életben éltek, de a rendfenntartás és a haza védelme érdekében mozgósíthatók voltak.  1848 nyarától Kanizsa volt a horvát fenyegetés miatt létrehozott Mura és Dráva-menti védelmi vonal legfontosabb központja, így több ezer nemzetőr megfordult városunkban, amit az akkori városlakók nagy örömmel fogadtak. A nagykanizsai nemzetőrökről többek között Halis István is beszámolt könyvében. 

– Nagykanizsán egyetlenegy lovas volt, Benczik Józsefnek hívták. Egy szép szál legény volt, mindenki megcsodálta a gyönyörű lovával. A városban is grasszált sokszor, mert ott voltak teendői. Amit leír Halis az fantasztikus. A határnál vannak - ez 1848 ősze - a túloldalon horvát csapatok vannak, innenső oldalon a magyar nemzetőrök, köztük a kanizsai nemzetőrök védik a határt. A Bencziknek az a dolga, hogy reggel, este elvonul a Mura partján, lóháton, mindig egy kicsit módosított ruhában, hogy úgy tűnjön a túloldalról, hogy újabb és újabb csapatok vonulnak fel, akiknek az előőrseit képviseli ez a marcona katona – mondta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.