Egyetemi központ lett a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza

facebook megosztás

Egyetemi központ lett a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza. A felsőoktatási intézmény így nagyobb önállósággal bír, új képzéseket is indítanak a következő években, többségében angol nyelven. A központ életében kiemelt szerepet kap majd a körforgásos gazdaság elősegítésén dolgozó szakemberek, tervező-, fejlesztőmérnökök képzése.

A két évtizedes töretlen szakmai fejlődés eredménye az, hogy a kanizsai kampusz egyetemi központtá vált – fogalmazott Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Így az intézmény már több tudományterületen is folytathat kutatási, oktatási tevékenységet.  

– A helyi önkormányzat, és a társadalom részéről akkora igény mutatkozott a minőségi felsőoktatás iránt, hogy örvendetes módon a kanizsai képzés egyre szélesedett, s egyre több képzési terület, s egyre több kar tevékenysége került Nagykanizsán megvalósításra. S ennek kívántunk keretet adni azzal, hogy ezt a két évtizedes fejlődést megkoronáztuk egy egyetemi központ alapításával – nyilatkozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Ez az előrelépés is azt a célt szolgálja, hogy további, a körforgásos gazdaságot elősegítő képzések induljanak Kanizsán. 

– Ez még nagyobb önállóságot ad nekünk. Egyrészt azért, mert önálló szakokat tudunk létrehozni, másrészt pedig azért is, mert a kampuszhoz képest az egyetemi központ egy nagyobb autonómiával, önálló költségvetéssel, saját márkával, saját branddel működő önálló, átfogó szervezeti egység az egyetemen belül. Ez nyilván nekünk azért is volt fontos, s azért is választottuk nevünknek nemcsak Nagykanizsát, hanem azt is, hogy körforgásos gazdasági egyetemi központ, hiszen egyértelműen ez az a terület, amiben közép- és hosszú távon gondolkozunk – mondta Tóth-Kaszás Nikoletta, a PEN kampuszigazgatója.

Tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Pannon Egyetem. Ez a pályázat a fenntarthatósági fejlesztéseket támogatja öt fő téma mentén: víztechnológiák, hulladék- és műanyag-újrahasznosítás, fenntartható energiatermelés, valamint a jövő városainak fejlesztése és a turizmus környezettel összhangban megvalósuló alakítása. A projekt részeként az egyik fenntarthatósági kompetencia központ Nagykanizsán valósul meg.

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.