Kárpátaljával viccelődött a szlovák kormányfő, az ukránok felháborodtak

facebook megosztás

Diplomáciai problémát okozott Igor Matovic szlovák kormányfő viccnek szánt keddi kijelentése az egyik pozsonyi kereskedelmi rádióban - jelentette csütörtökön a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.    

A kormányfő a Rádio Express szerkesztőjének kérdésére, mit is ígért Szlovákia Moszkvának az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináért, viccnek szánva azt mondta "Kárpátalját". Majd hozzátette: "Természetesen semmit... Csak igyekeztem megszerezni a vakcinát".    

Igor Matovic könnyed hangú megjegyzése azonban nem talált megértésre Kijevben. Az ukrán külügyminisztérium szerdán bekérette Matús Korbu szlovák ügyvivőt, tiltakozott a kijelentés ellen, és hivatalos bocsánatkérést követelt Szlovákiától.     

Kijev nyilatkozata szerint Matovic kijelentése "egyértelműen elfogadhatatlan", "negatívan befolyásolja" az ukrán-szlovák kapcsolatokat, és "sértő az orosz agressziótól szenvedő ukrán nép számára". Az ukrán külügyminisztérium ezért hivatalos bocsánatkérést követel a szlovák kormányfőtől.     

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter ezt követően felhívta ukrán partnerét, és hivatalosan elnézést kért Dmitrij Kulebától a szlovák kormányfő "nem megfelelő" kijelentéséért - közölte a szlovák diplomácia vezetője a közösségi hálón.

Ivan Matovic csak csütörtökön a közösségi hálón megjelent bejegyzésében kért bocsánatot szavaiért. Elismerte, hogy reagálása nem volt helyes. "Szlovákia viszonyulása Ukrajna területi egységéhez mindig nagyon világos volt. A nemzetközi jog betartása elkerülhetetlen. Elnézést kérek minden ukrántól a nem megfelelő reagálásomért, amely alááshatta igazságos igyekezetüket" - írta Matovic bejegyzésében.

MTI

(Borítókép: Zuzana Caputová szlovák államfő és a miniszterelnök, Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke. MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.