Magyarországon az ingatlanok 30 százalékát több mint 10 éve újították fel

facebook megosztás

Magyarországon az ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson, a falvakban pedig a házak 38 százaléka szorul sürgős felújításra - közölte a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. csütörtökön az MTI-vel.     

A közlemény szerint a Fundamenta és az NRC piackutató cég a múlt év végén több mint 1200 ember bevonásával végzett, reprezentatív felmérést a magyarországi ingatlanok állapotáról, a tulajdonosok felújítással összefüggő terveiről.     

Az adatok szerint a régen vagy soha fel nem újított ingatlanok 30 százaléka mellett további 30 százalék azoknak a lakásoknak, házaknak az aránya, amelyek legutóbb 4-10 éven belül estek át egy kisebb vagy nagyobb felújításon.    

A felújítások közül a válaszadók leggyakrabban a festést, a mázolást, illetve a burkolatok cseréjét említették, a munkálatok 73 százalékában ezeket végeztették el az ingatlantulajdonosok.    

A felmérés szerint jóval kisebb mértékben, a tatarozáson átesett ingatlanok kevesebb, mint felében került sor a nyílászárók cseréjére is, és 23 százaléknál volt lehetőség a víz-, gáz- illetve az elektromos hálózatok cseréjére. Sokan indokoltnak tartották a fűtési rendszer cseréjét, korszerűsítését, de ezt megvalósítani csak az ingatlanok 21 százalékában tudták.     

Kiderült, hogy a felújításhoz szükséges anyagi forrásokat az esetek csaknem felében saját megtakarításaikból fedezték a családok. A felújítást végzők 11 százaléka személyi kölcsönt vett igénybe, 9 százalékuk lejáró lakás-előtakarékossági szerződését használta fel a felújításra, 8 százalékuk pedig jelzáloghitelt vett fel.    

A kutatásban részt vevők fele legfeljebb 1 millió forintot vagy annál alacsonyabb összeget tudott költeni otthona felújítására, csupán a megkérdezettek 6 százaléka jelezte, hogy 5 millió forint feletti összeget költött a tatarozásra.      

A közlemény idézte Tátrai Bernadettet, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte 2021 a felújítások éve lehet. A felújításokat támogató állami segítség mellett várhatóan sokan használhatják fel az önerő előteremtéséhez a lakás-előtakarékossági szerződésüket is. A Fundamenta friss kutatásából ugyanis az is kiderült, hogy azok, akik rendelkeznek lakásszámlával, gyakrabban képesek felújítani otthonukat és ezzel növelni az értékét - tette hozzá az elnök-vezérigazgató, aki ugyanakkor megjegyezte, a lakáselőtakarékossági szerződéssel rendelkezők mindössze 19 százaléka lakik olyan ingatlanban, amelyik soha vagy csak több mint 10 éve volt felújítva.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.