Szent Patrik napján mindenki ír

Szent Patrikot ünneplik ma - szinte már világszerte -, aki a kereszténység egyik legismertebb alakja, Írország védőszentje is. Ezen a napon a fővárosunkban is több utcai parádét és felvonulást is tartottak már. Az idei utcabálok a vírus miatt elmaradtak, de a híres ír sörökhöz így is bárki könnyedén hozzájuthat.

„Szent Patrik napján mindenki ír” – tartja a mondás a szigetországban. 1970-ig vallási ünnepnap volt az íreknél, így a kocsmák, pubok ilyenkor zárva tartottak. Azóta viszont a Guinness sör március 17-e része lett, amit Szent Patrik napján zöld színű sörként csapolnak. Az írek nemzeti kincsének számító kesernyés ízű, barna nedűt Arthur Guinness-nek köszönhetjük, aki sokak szerint tökélyre fejlesztette a folyékony kenyér gyártását.

– A sörnek a különlegessége a rendkívül krémes habja. Nagyon vékony habbal csapolják, viszont az nagyon krémes és nagyon sokáig megmarad, ezért mikor exportálni kezdték az export sörökben már nem volt ez jelen, csak a csapon, amikor frissen csapolták. Egyik sörfőzőjük kitalálta, hogy ezt valamilyen úton-módon reprodukálni kéne, így kitalálta a nitrosört. Nitrogénnel dúsítják ezt a sört és amikor a nitrogén felszabadul, akkor reprodukálja ugyanazt a habot, mint mikor csapolják. A dobozban, amit most árulnak egy golyót helyeznek el, ami nitrogént tartalmaz és a felbontáskor ez felszabadul és így produkálja ugyanazt a habot, mint csapoláskor –  mesélte Banka Attila.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)