Online kampány az autizmus világnapja alkalmából

2021. márc. 29.

A magyar ALAPÍTVÁNY AZ AUTISTA GYERMEKEKÉRT kezdeményezésére a szlovákiai KONRÁDKO OZ és az erdélyi PRO AUTIST ALAPÍTVÁNY civil szervezetekkel partnerségben HATÁRTALAN AUTIZMUS címmel figyelemfelhívó online kampányt indít az Autizmus Világnapja (április 2.) alkalmából.  Kampányidőszak: 2021. március 29 – április 4-ig.

A kampány üzenete:

Az autizmus nem ismer országhatárokat, ez az állapot az egész világon a népesség 1 %-át érinti. Ezek az emberek ugyanolyan életre vágynak, mint neurotipikus embertársaink. Az autizmusból eredő akadályozottságaik miatt azonban nem egyszerű a társadalmi életben való részvételük. Elfogadással segíthetünk nekik, hogy minél teljesebb életet élhessenek!

A kampány célja:

  • az Autizmus Világnap alkalmából az autizmusra felhívni a figyelmet
  • az autista emberek kreativitását megjelentetni
  • az autistákkal szembeni előítéletek csökkentése

A kampány az Alapítvány az Autista Gyermekekért facebook oldalán az események között található: https://www.facebook.com/events/284764363043599

A kezdeményezéshez egy autista személy által alkotott kreatív műről (bármilyen technikával készült: rajz, fotó, építmény) készült fényképpel #határtalanautizmus hashtaggel lehet csatlakozni. A kreativitásnak nincsenek határai, ezért nincsenek kategóriák és megkötések.

Az autizmusról

Az autizmus olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a neurotipikus emberek. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Szakmai fogalmakkal élve tartós deficit a szociális kommunikációban és interakciókban, valamint szűk körű repetitív mintáztok a viselkedésben, érdeklődésben, aktivitásban.

Ez az eltérő fejlődési rendellenesség a társadalom 1 %-át érinti, a legújabb kutatások szerint minden 68. ember autista.  Sokan akadályozottságuk és a társadalmi előítéletek miatt titkolják állapotukat, illetve „önkéntes karanténba” kényszerülve élik mindennapjaikat.

Úgy gondoljuk, ha a társadalom minél nagyobb része megismerné és elfogadná az autizmust, akkor összefogással lebonthatnánk e bezártság falait.

(Borítókép: Profimédia/Red Dot)