Pályázati forrás kellene, hogy a régi nyomda ne legyen az enyészeté

facebook megosztás

Leverték a meglazult homlokzati elemek egy részét a régi nyomda épületéről a vagyongazdálkodás szakemberei. A munkálatokat csütörtökön is folytatják. Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: elodázhatatlan, hogy az eddigieknél nagyobb figyelem összpontosuljon az épület állagmegóvására.

Ma délelőtt érkeztek a szakemberek a régi nyomdához. Az épület előtti parkoló felét már a hétvégén lezárták, ezen a szakaszon már végeztek is a vakolat leverésével.

– Sajnos a csatorna is nagyon rossz állapotú, s ebből is fakad a homlokzat felületének állagromlása. Kirekesztettük a parkolót, balesetvédelmi szempontok figyelembevételével. S első ütemben a homlokzat egyik fele lesz biztosítva – nyilatkozta Mocsári László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Zakó László elmondta: számos olyan önkormányzati tulajdonú épület van Nagykanizsán, amely az utolsó órában jár, megmentésük viszont több százmilliós tétel lenne, ami pedig csak állami, pályázati forrásból kivitelezhető.

– Ez az épület mintegy 130 éve épült, s nem sok felújítás történt rajta azóta. S mehetnék végig a város hasonló helyzetben lévő épületein. Mindenképpen forrást kell találni a városnak arra, hiszen kezdeni kell ezzel a helyzettel valamit, hogy ne legyenek ezek az épületek örökre az enyészeté. Mindenképpen pályázati forrást kell erre találni, hiszen a városnak, szerintem, nincs erre milliárdos nagyságrendben kerete –  jelezte Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A régi nyomda épületének helyzetével kapcsolatban tegnap Fodor Csaba, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy hiába Orbán Viktor 2015-ös bejelentése, a konferencia-központ ügyét, és így a régi nyomda, valamint a 19-es udvar sorsát is, valamiért jegeli a kormányoldal.

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.