Soha ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet

facebook megosztás

A felügyelet nélkül hagyott tüzek okoznak a legtöbbször problémát Zalában – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Mint azt Kósi Zsolttól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, egyre több szabadtéri tűzesethez riasztják a tűzoltókat térségünkben. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy legyenek körültekintőek és tartsák be az égetésre vonatkozó szabályokat.

A belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, ahogy arról már beszámoltunk, Nagykanizsán március 3-án lépett életbe az új határozat. A szakértők mindenkit arra kérnek, hogy feltétlenül tájékozódjanak arról: hol, mikor és mit égethetnek. Amennyiben a település rendeletben nem szabályozza az égetést, akkor ott égetni tilos. Aki a szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal sújtható, ami az okozott károk mértékétől függően 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.

– A külterületi tarlóégetés és a vágott növények égetése bejelentéshez kötött továbbra is, amelyet a munkálat előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell jelezni. Ilyen égetés csak növényegészségügyi okokból történhet vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése és elszállítása más módon nem oldható meg. Az elmúlt időszakban tapasztalat egyébként, hogy a szabadtéri tüzek fele kerti hulladék égetése miatt keletkezik. A tavaszi időszakban jellemzően ilyen hulladékoktól szeretnének megszabadulni a gazdálkodók. Itt amellett, hogy az említett rendeleteket ismernünk kell, mindenképpen szükséges, hogy a tüzet, amit gyújtunk, azt soha ne hagyjuk őrizetlenül és mindig tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.