Törekedjünk az egyensúlyra

facebook megosztás

A testi egészség egyik, ha nem a legfontosabb összetevője a kiegyensúlyozott életvitel. A szakértő szerint azzal tehetünk legtöbbet a megfelelő életmód eléréséhez, ha követjük a rendszeresség és a fokozatosság elvét. A jelenlegi helyzetben ezt nem egyszerű fenntartani, azonban egy kis odafigyeléssel egyensúlyba kerülhetünk a testünkkel.

Vége a télnek és éreznünk kellene, hogy egyre több energiánk van, mégis ezekben a kora tavaszi napokban álmosabbak, levertebbek vagyunk. Márfi Kinga dietetikus szerint: a téli időszakban többek között a kevesebb napos óra, a kevesebb zöldség, illetve gyümölcsválaszték miatt tavasz elején enerváltnak, rosszabb kedvűnek érezhetjük magunkat. Ez köszönhető a vitaminhiánynak, mozgásszegényebb életmódnak, valamint jellegzetesen inkább a téli időszakban fogyasztott, nehezebben emészthető ételeknek.

Az úgynevezett tavaszi fáradtság egy ideiglenes állapot és a megfelelő táplálkozással sokat tehetünk a fáradtság leküzdése érdekében. 

- A felmerülő vitaminhiány mérséklése vagy leküzdése érdekében javasolt a téli és a tavaszi hónapokban vitaminok fogyasztása, főként C- és D-vitamin. Önmagában ez viszont nem elég. Fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amivel ilyenkor kellő mennyiségű makro- és mikrotápanyag jut a szervezetbe. Ezzel is támogatva a testünket, hogy nehezebben alakuljon ki vitamin- és ásványianyag hiányos állapot, amelyek növelik a fáradékonyság érzését. Kiemelném, hogy ez a fajta táplálkozás akkor a legjobb, ha életmódváltás-szerűen jön létre az ember életében, nem csak időszakosan.

A napi ötszöri és változatos étkezés sokkal jobb energiaszintet biztosít, hangsúlyozza a szakértő.

- Sokan elavultnak tartják a napi ötszöri étkezés ajánlását, viszont szakmai tapasztalatokból mondhatom, jótékonyan hat a szervezetre. Sokkal kiegyensúlyozottabb energiaszintet, jobb terhelhetőséget és pihentetőbb alvást eredményez – mondta a dietetikus. 

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is kulcsfontosságú szerepet kap az egészség megőrzése érdekében. 

- Nem csak nyáron, hanem télen is ügyelni kell a kellő folyadékbevitelre, hiszen télen a fűtési szezonban ugyanúgy párologtat a szervezet. Általánosságban napi 2- 2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott.  Javasolnám, hogy ez a mennyiség inkább csapvízből, ásványvízből, teából álljon. Kerüljük a cukros szörpöket, üdítőket, hiszen ezek csak felesleges kalóriákat adnak a szervezetnek - tanácsolta a szakember.

A megfelelő étkezés mellett a rendszeres testmozgás is fontos szerepet kap a jóllétünk megőrzése érdekében. Azonban testmozgás alatt nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni. 

- Most, hogy a konditermek, fitneszközpontok zárva tartanak kevesebb a lehetőségünk erre. Otthoni tornákkal, edzésekkel vagy biciklizéssel, futással áthidalható ez az állapot. Ajánlott napi minimum 30 percet, de inkább 1 órát mozogni. Ilyenkor mindig figyelembe kell venni az egyéni terhelhetőséget, fizikai állapotot, és ehhez mérten javasolható a mozgás.  Azonban, ha valaki a téli időszakban, a bezárások alatt az aktívabb életmódot nem folytatja, akkor a fokozatosság elvét követve javasolt újra edzettségi szintre hoznia magát. A teljesen mozgásszegény életmódot folytatóknál a fokozatosság még inkább előtérbe kerül. Mivel, ha hirtelen a semmiből nagy intenzitással nekilátnak edzeni, az rossz hatással lehet az ízületeikre, szív- és érrendszerükre. Nem utolsó szempontból pedig a kedvüket szegheti, ha nem úgy alakul az edzés, ahogy elvárták volna saját maguktól.

Az interneten számos praktika található, ahol nem feltétlenül hozzáértők tanácsolnak különböző méregtelenítő kúrákat, amivel pár nap alatt csodákat lehet elérni. Márfi Kinga ebben az esetben azt javasolja, hogy mindenképpen kérjék ki egy szakértő véleményét.

- Nagyon szétválasztó, egysíkú diétákat nem javaslok, már csak azért sem mert az ilyen hiányállapotok az egész szervezet felborulásához vezethetnek és ezt később sokkal nehezebb rendbehozni, mintha elindulunk egy teljesen jó irányba már a kezdetektől.

A szakértő tapasztalata szerint sokan beleesnek abba a hibába, hogy megvonják maguktól azt a kalóriamennyiséget, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne.

- Mindenkinek van egy adott alapanyagcseréje, ami függ az emberek nemétől, korától, magasságától és súlyától. A szükséges kalóriamennyiséget azt minden nap be kell vinni a szervezetbe, akkor is, ha adott nap nem mozog semmit. Sokan ott rontják el, hogy napi egyszer vagy kétszer esznek, és úgy gondolják, hogy ezzel fognak fogyni. Ebben az esetben pont az ellenkezőjét érik el, mivel ekkor a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol, és zsírban raktározza el az energiát.

Természetesen a fent leírtak csupán iránymutatásként szolgálnak, az életmódváltáshoz nem elegendőek, de kiinduló lehet azoknak, akik változtatni szeretnének.

Kálovics Rebeka

Fotók: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. március 26-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.