A sok feldolgozott élelmiszer és mozgásszegény életmód elhízáshoz vezet

Minden ötödik magyar elhízott vagy túlsúlyos. Egyes felmérések alapján hazánkban a felnőttek 21,4 százaléka kövér, ez a harmadik legrosszabb mutató az Európai Unióban. A szakértők szerint fontos lenne, hogy kerüljük a gyorsételeket, és az, hogy minél fiatalabb korban az életünk részévé váljon a sport.

Hazánk világviszonylatban is előkelő helyen szerepel az elhízási rangsorban, az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. A szakértők szerint ez leginkább az életmódunknak köszönhető.

– Gyorsételeket fogyasztunk és előtérbe kerülnek azok a mélyfagyasztott ételek, amiket könnyebb megcsinálni otthon, mivel nincs időnk rendesen főzni. Valamint ennek a rohanó életmódnak is köszönhető. Igazából ez ellen annyit lehet tenni, hogy minél inkább figyeljünk oda a táplálkozásunkra, hogy ne a gyorsételek kerüljenek az asztalra, hanem mi főzzünk magunknak, rendesen az alapanyagokat megnézve, jó alapanyagokat vásároljunk – nyilatkozta Márfi Kinga dietetikus.

Jelentősen érinti az elhízás és a túlsúly a gyerekeket is. Szabó-Thomka Hanna személyi edző szerint a rendszeres mozgásra már fiatalkorban rá kell állítani a szervezetet.

– Szerintem az nagyon jó irány, amit a kormány elkezdett 2012-ben, hogy a mindennapos testnevelés útján az embereket megpróbálják a sport felé irányítani. Ha már kialakul a gyerekekben, a mostani felnövő generációban az, hogy igenis a mozgás az az életem része, akkor ezzel tudjuk afelé vinni a társadalmat, hogy az egészséggel is foglalkozzanak. De ez az első generáció, aki ebben a mindennapos testnevelésben nő fel, úgyhogy szerintem ez körülbelül még 10 év, mire a társadalom elkezd újra fogyni, illetve az egészséges életmód felé haladni – mondta el Szabó-Thomka Hanna személyi edző, testneveléstanár

Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy az elhízott betegeknél a koronavírus lefolyása is súlyosabb, nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra vagy kerülnek lélegeztetőgépre, mint az egészségesebben élők.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)