A szelektív hulladékgyűjtésbe a használt háztartási olaj is beletartozik

facebook megosztás

Nagykanizsán is egyre több helyen leadható díjmentesen a háztartásokban keletkező használt olaj. A szakemberek azt hangsúlyozzák: egyetlen csepp használt étolaj ezer liter vizet is beszennyezhet.

Nyitvatartási idő alatt bármikor leadható a háztartásokban keletkező növényi olaj és zsiradék a Netta-Pannonia Kft. hulladékudvarában. Szollár Zsófia, a Netta-Pannonia Kft. környezetvédelmi referense arra hívta fel a figyelmet, hogy a feleslegessé vált zsiradékot semmiképpen se öntsük a lefolyókba vagy az udvarra.

– Környezetvédelmi szempontból azért fontos összegyűjteni, mivel a talajba kerülve rontja a talaj minőségét, károsítja az oxigénfelvételt. Az élővizekbe jutva szintén az oxigénfelvételt gátolja, illetve rátapad az élőlényekre, tönkreteszi az ökoszisztémát – mondta Szollár Zsófia, a Netta-Pannonia Kft. környezetvédelmi referense.

Országos szinten már 350 MOL töltőállomáson is leadható a használt olaj. Bakos Piroska, a MOL szóvivője kiemelte, hogy egyszerre maximum 10 liter lakossági eredetű sütőzsiradékot vesznek át. Az összegyűlt sütőzsiradékból a MOL később bioüzemanyagot gyárt.  

– A töltőállomásokon leadott használt olajat egy partnerünk összegyűjti, megtisztítja majd ezután eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol pedig bioüzemanyagot gyártanak belőle. Ez pedig visszajön a MOL százhalombattai finomítójába, ahol mi a gázolaj gyártásához használjuk fel biokomponensként. Tehát ennek köszönhetően a környezetre káros hulladék helyett egy újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle – fogalmazott Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.

A szakember hozzátette, fontos, hogy a leadott sütőzsiradék ne tartalmazzon vegyszereket vagy szennyeződéseket.  

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.