Becsehelyen az óvoda, míg Kisrécsén a hivatal épületét újítanák fel

Nagyon várták az idei Magyar Falu Program kiírását a környező településeken. Becsehelyen az óvoda, míg Kisrécsén a hivatal épületét újítanák fel 2021-ben. Mindkét község vezetője úgy gondolja, hogy élni kell ezzel a lehetőséggel, hiszen mindig van mit fejleszteni a falvakban.

Becshelyen elsősorban az óvoda épületének átalakítására szeretne pénzt nyerni az önkormányzat, valamint az intézmény jelenlegi, mart aszfaltos parkolóját térköves borításúra modernizálnák. Ezen kívül egy Táncsics utcai útszakaszt ítéltek meg a legrosszabb állapotúnak, ennek a felújításához is támogatásra van szükségük. Németh Géza, a község polgármestere fontosnak tartja, hogy minden évben pályázzanak, a későbbiekben több, kisebb fejlesztést is szeretnének megvalósítani.

– A Polai temetőrészbe szeretnénk urnafalat létesíteni, illetve a becsehelyi temetőbe vizesblokkot. Ezen kívül a háziorvosi szolgálati lakást már megépítettük annak idején saját forrásból, de garázsra már nem futotta. Úgyhogy ezért az orvos lakás mellé garázst is szeretnénk építeni – mondta el Németh Géza, Becsehely polgármestere.

A kisrécseieknek lassan egy évtizedes álmuk válna valóra azzal, ha sikerülne a helyi hivatal és kultúrház épületét korszerűsíteni. A százéves ingatlanon semmilyen szigetelés nincs, az ablakokon besüvít a szél. A palatető is napról napra egyre rosszabb állapotban van. Tóth Lucia településvezető megmutatta a kész terveket, viszont egy ekkora beruházáshoz mindenképpen pályázati segítségre van szükség.

– Sajnos az építőanyagok árának emelkedése, illetve a kivitelezői bérek emelkedése miatt mindig futunk az ár után. A Magyar Falu Programban erre szeretnénk most pályázatot beadni, ugyanis az idén mindenképpen meg kell valósítani az épület felújítását. Már leszakadt a cserépkályha, és nem érdemes újrarakatni ebben a formában. Nagyon bízunk benne, hogy nyerünk – árulta el Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere.

Az idei első pályázatok április 30-ig már benyújthatók a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül, a támogatottak köréről pedig már 60 napon belül döntenek.

K.V.

(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)