Katasztrófavédelem: Tartsuk tisztán az árkokat!

facebook megosztás

A következő napok meteorológiai előrejelzései szerint csapadékos időjárás várható a Nyugat-Dunántúlon, így az eső - néhol zivatar - várhatóan megyénket sem kerüli. Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a vízelvezető árkok tisztán tartására kéri a lakosságot.

Ezzel ugyanis sokat tehetünk saját, és ingatlanunk biztonsága érdekében. A prevenció kulcsa - a konkrét fizikai beavatkozásokon túl - az időjárási előrejelzések folyamatos nyomon követése, azaz a tájékozottság. Ezzel ugyanis időben tudunk gondoskodni a saját portánk előtti vízelvezető árkok tisztaságáról, így előzve meg azt, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiség eső ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben. Érdemes erre a célra is figyelemmel követni a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációjának, a VÉSZ-nek az üzeneteit, hiszen az folyamatosan jelzi a változásokat, s figyelmeztet a nagyobb mennyiségű esőre is. 

Fontos tudni, hogy a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Kérjük a lakosságot, hogy a hulladékot ne a vízelvezető árokban helyezzék el, illetve az odasodort szemetet is távolítsák el! Ezeket kezeljük újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően. Nem elegendő emellett az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata! A különböző gyomirtók alkalmazását kerüljük! Gyakran felmerülő probléma ugyanis, hogy az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában - a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Érdemes észben tartani, hogy a csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy belevezetni szigorúan tilos!

Aki korábban már kitakarította az átereszeket és árkokat, ő is ellenőrizze átjárhatóságukat! Azok ugyanis nagy mennyiségű csapadék hatására feliszapolódhatnak, vízáteresztő képességük pedig jelentősen csökken.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten kéri a megye lakosságát, hogy a komolyabb problémák elkerülése, és saját biztonságuk érdekében tegyenek eleget fenti kötelességeiknek.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.