Ma van a vakvezető kutyák világnapja

facebook megosztás

Ma van a vakvezető kutyák világnapja. Ezt a jeles napot 1994 óta ünnepeljük. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vakvezető négylábúak jelentőségére és a vak emberek élethelyzetére.

A segítőkutyák oktatása már kölyökkortól elkezdődik. Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője elmondta, hogy Magyarországon leginkább labradort képeznek ki, mert ez az egyik legalkalmazkodóbb fajta. A kutyák nem csak a közlekedésben segítik a gazdájukat, hanem a szociális kapcsolatok kiépítésében is.

– Egy állandó társ, aki fenntartások nélkül szereti a gazdáját és elfogadja. Ez egy vak embernek borzasztó nagy segítség, vagy akár bárkinek. Most a karantén alatt bárki megtapasztalhatta azt, hogy jó, ha van mellette egy társ, aki mindig boldogan csinál vele bármit, akár sétálni megyünk, akár játszani, akárhova. Az boldog, és menjünk, és csináljuk és szeretlek. Emellett a társadalmi kapcsolatokban is nagyon nagy segítség egy kutya. Hiszen egy kutyával közlekedő vakot sokkal könnyebben és szívesebben megszólítanak az utcán, hamarabb segítenek neki – nyilatkozta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Rider egy 3 éves labrador. Immáron másfél éve hű társa és segítője Kosztkáné Bécsi Mariannának. A kiskanizsai hölgy gyengénlátó. Szerinte nagyon könnyen összeszoktak Riderrel, és az élet számos területén segítséget nyújt neki a négylábú.

– Az életemet nagyon segíti. Ha nincs kísérőm, akkor nagyon nagy biztonságban vagyok a kutya mellett. Mindent bejelez. Elvisz a buszmegállóba, a zebrához. Bejelez a lépcsőn, a magaslatnál a fellépésnél és a lelépésnél. Megmutatja a fekvőrendőrt, kikerüli az embereket, a buszon helyet keres nekem. Ha az utcán leakarok ülni, akkor a padon is helyet keres nekem – mesélte Kosztkáné Bécsi Marianna.

Mint azt megtudtuk, Rider nagyon szeret dolgozni. Ahogy gazdája ráteszi a hámot, Rider máris tudja, hogy munka van, és csak a feladatára koncentrál. Azonban amikor hazaérnek, és lekerül róla a hám, egy eleven, játékos kutyává válik.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.