Megkoszorúzták Nagy Gáspár emléktábláját április 11-én, a magyar költészet napján

Megkoszorúzták Nagy Gáspár emléktábláját április 11-én, a magyar költészet napján. Vasárnap a Deák téren Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója, Papp Ferenc nyugalmazott igazgató, valamint Kardos Ferenc könyvtáros tartottak egy rövid megemlékezést. A 2007-ben elhunyt, Kossuth-díjas költő több szálon is kötődik városunkhoz, hiszen nemcsak nyarait töltötte Kanizsán, hanem költészetben is visszatérnek a dél-zalai élményei.

Az emléktáblát Kovácsné Mikola Mária és Papp Ferenc közösen koszorúzták meg, míg Kardos Ferenc verset olvasott fel a szűk körű eseményen. Április 11-e, József Attila születésnapja, a vers ünnepe. Papp Ferenc szerint ez a dátum minden magyarnak egy fontos napot jelöl.

A vers akár, ha olvassuk, akár, ha hallgatjuk vagy videón nézzük, azért az megdobogtatja a szívünket és elgondolkodtat. Talán egy kicsit mások lehetünk egy verstől. Én például ilyenkor, a költészet napján, mindig előveszem József Attilának vagy Nagy Lászlónak, Nagy Gáspárnak egy kötetét és a kedvenc verseimet végigolvasom – fogalmazott Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke.

Nagy Gáspár kiváló költője volt Magyarországnak, aki Nagykanizsához is erősen kötődött. Kanizsa-vár (vissza) című kisregényében az egyik itt töltött ifjúkori nyarat, és egy szerelmi történetet dolgozott fel. Felnőttként előadásokat tartott városunkban.

– Nagykanizsán nagyon sok hívője, ismerője, barátja volt, így, amikor arról volt szó, hogy legyen emléktábla, akkor az első felvetésre a város támogatásával, és sok civil támogatással az emléktáblát létesíteni tudtuk. Kanizsa híres az emléktábláiról, irodalmi emléktáblánk sem egy van, Nagykanizsa az egyik legfontosabb ilyen szempontból – mesélte Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

Nagy Gáspár halála után az országban elsőként a HSMK szervezett az emlékére versíró versenyt a költészet napján. Ez azóta hagyománnyá vált, amit sajnos már második éve kénytelenek megszakítani a szervezők.

Sajnos a pandémia ezt most keresztül-kasul átvágta, 2020-ban és most 2021-ben is sajnos szüneteltetnünk kell ezt a hagyományt. Nem tudtuk megrendezni az évről évre hagyományos Nagy Gáspár versíró versenyt. Viszont az online térben a költészet napja alkalmából meghirdetett kvízjátékot propagáltunk – mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta ünnepeljük.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)