A járvány után csökkenhet a távmunka szerepe

facebook megosztás

A koronavírus-járvány hatására a távmunka elkerülhetetlenül a mindennapok részévé vált, azonban a járvány után a hazai vállalatok csökkenteni tervezik a távmunkát - derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, irodaterületek adataiból készített kutatásából.    

A GKI kutatásában - amit 969 vállalat, kivéve a multinacionális vállalatok megkérdezésével készített - azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az irodapiacra, azon belül a vállalati irodaterületek megoszlására a pandémiás helyzet.     

A válaszok alapján egy átlagos magyar, nem multinacionális vállat 129 négyzetméter irodaterülettel rendelkezett 2021 márciusában. A mikrovállalkozásoknál az átlag 66 négyzetméter, a kisvállalatoknál 140 négyzetméter, a középvállalatoknál 298 négyzetméter, a nagyvállalatoknál pedig 509 négyzetméter. Az irodaterület kétharmada a vállalkozások tulajdonában áll, és alig harmada bérelt.    

A kutatás szerint a következő 1 évben a bérelt irodaterülettel rendelkező vállalatok 94 százaléka nem tervez változtatni a meglévő bérleményén, 4 százalékuk tervezi csökkenteni és csupán 1 százalékuk tervezi növelni.     

A saját tulajdonú irodaterülettel rendelkező vállalkozások esetén a vállalatok 92 százaléka nem tervez változtatni a meglévő területén, 3 százalékuk csökkenteni és 5 százalékuk növelni tervezi azt. Ez azt jelzi, hogy a járvány után a kkv-k és a hazai nagyvállalatok csökkenteni tervezik a távmunkát - írta a GKI.

MTI

(Borítókép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.