A Magyar Honvédelem Napja

facebook megosztás

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja. A Nagykanizsa katonamúltját őrző és ápoló egyesületek idén is fejet hajtottak az egykori Gábor Áron laktanya márványtáblájánál.

Ez az ünnepség, illetve megemlékezés nem maradhat el egy évben sem, hiszen az egykor szolgált katonák hűen őrzik emlékeiket, hagyományaikat, mindazt, ami egész életüket meghatározta.

– A magyar szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjárataként és annak csúcspontjaként, 1849 május 21-én a honvéd sereg közel három hét ostrom után visszafoglalta Buda várát. 1992-ben egy kormányrendelet ennek tiszteletére május 21-ét tette a honvédelem napjává – fogalmazott Körtvélyessy Attila, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke.

Az egykori Gábor Áron laktanyánál Balogh László polgármester kiemelte: fontos, hogy minden évben méltón emlékezzünk Kanizsa katonavárosi múltjára.

–  Én szeretnék Nagykanizsa katonavároshoz is méltó módon tenni és szólni. Mert ez is felejthetetlen Nagykanizsa számára, hogy öt laktanyás katonavárosként is tudjuk emlegetni akár. És akkor a ’20-asokról, a ’48-asokról nem beszéltünk. De természetesen itt és most az a legfontosabb, hogy két méltó mementónk mellett felemlegessük a Magyar Honvédelem Napját, május 21-ét – mondta a megemlékezésen Balogh László polgármester.

A Magyar Honvédelem Napján mindazokra emlékeznek az ünnepségek, koszorúzások résztvevői, akikkel együtt szolgáltak, együtt teljesítettek kötelességüket.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.