Aki nem oltatja, be magát annak augusztusig biztos maradnak a korlátozások

facebook megosztás

Augusztusig biztos fennmaradnak a korlátozások azoknak, akik nem szereztek védettséget: ők többek között nem mehetnek vendéglátóhelyek belső tereibe, szállodába, szabadidős létesítménybe, állatkertbe, múzeumba, könyvtárba, moziba, színházba, edzőterembe, sporteseményre, koncertre. 0 órától 5 óráig pedig horgászniuk sem szabad.

Gulyás Gergely elmondta, "a járvány továbbra is velünk van", a koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.   

Hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

Kitért arra, hogy azért tartott a kormány konzultációt, hogy meg tudja, mi a véleménye a polgároknak a járvány elleni védekezésről. Közölte, több mint félmillió (528 ezer) állampolgár fejtette ki a véleményét, 65 százalékuk (343 ezer 200) támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket.

Ezen alapul a magyar védekezési stratégia - összegzett.       

A miniszter az oltásellenesség két formáját különböztette meg: ha valaki az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, és ha valaki generálisan utasítja el az oltást. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz - összegzett. Hangsúlyozta, ha valaki nincs beoltva, ki van téve a koronavírusnak, és annak brit mutánsa különösen veszélyes az egészségre, az emberi életre.

A miniszter elmondta, múlt héttől, ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Egy most megjelenő rendelet szerint, ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik - tette hozzá.   

A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást - tette hozzá. Elmondta, azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják.   

Gulyás Gergely közölte, a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.   

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kormányhivatalok soron kívül kezelik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos észrevételeket, így reményei szerint egy-két héten belül minden ilyen ügyet megoldanak. Türelmet és a megértést kért azoktól, akik nem vagy nem időben kapták meg az igazolásukat.

Kitért arra is: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának.

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy tervezik-e harmadik oltás beadását a Sinopharm esetében, illetve kié a felelősség, ha ez az oltás idősek számára mégsem nyújt megfelelő védelmet. A tárcavezető közölte: a kérdésben megfogalmazott állítás minden alapot nélkülöz, a SOTE vizsgálata szerint a Sinopharm vakcinák beadása után kialakuló ellenanyag szint mértéke akár több százszorosa is lehet annak, ami egy átfertőzöttséggel megszerezhető, ezért a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.   

Arról, hogy van-e összefüggés a lazítások, illetve aközött, hogy Budapesten nőni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte, a miniszter azt mondta: a fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken, a budapesti kerületek többségében is, és csak a budai kerületekben van szerény növekedés, illetve Debrecenben és Szolnokon. Jelezte: egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne.   

Arra a kérdésre, hogy a 28 ezer áldozat fényében sikeresnek tartják-e a járvány elleni védekezést, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a tavalyi adatok szerint Magyarország a többlethalálozásokat tekintve uniós összehasonlításban a középmezőnyben van, és valószínűleg ez idén is így lesz.

Beszámolt arról, hogy májusban dönt a kormány arról, hogy megtarthatók-e a nyári táborok.   

Kitért arra is: a járvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még, de ha olyan mutáns nem lesz, amely ellen semmilyen oltóanyag nem ad védelmet, akkor nyárra visszatérhet a szabad élet.   

Kiemelte azt is, megkezdődött a visszatérés az egészségügy normális működéséhez, a szűrővizsgálatok már folyamatban vannak. A tervek szerint 4,5 millió beoltottnál kerülhet sor elektív műtétekre, 5 milliónál pedig a rehabilitáció is újraindulhat, valamint feloldhatják a látogatási tilalmat.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy Szerbiához hasonlóan pénzt adjon a beoltottaknak, a miniszter azt mondta: jutalomfizetés nem szükséges, inkább annak a tudatosítása fontos, hogy az oltás valóban életet ment, illetve, hogy járnak vele többletjogosítványok a védettségi igazolvány által.

MTI

(Borítókép: Varga György/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.