Breaktáncot is lehet tanulni Kanizsán

facebook megosztás

Már breaktáncot is tanulhatnak az érdeklődők az Eraklin Táncklub Egyesületnél. A ’70-es években Amerikából induló műfaj népszerűségét jól jelzi, hogy felkerült az olimpiai számok közé.

Három hete volt az első óra, ezért egyelőre az alapokat tanulják a diákok. Lekszikov Csaba elmondta, eddig csak a versenytáncosai ismerkedtek a műfajjal, de nemtől és kortól függetlenül várnak mindenkit, akit érdekel a break.

– Ne felejtsünk el egy nagyon fontos információt a breaktáncról, hogy 2024-ben ott lesz az olimpián. Az első táncos műfaj, ami olimpiai sportággá válik. Ezt nagyon sok táncos műfaj próbálta elérni, nekik sikerült, ez különleges dolog. Ez is talán egy kicsit apropója, hogy lesz egy ilyen sportág is a városunkban, amit lehet ilyen módon is űzni – nyilatkozta Lekszikov Csaba, az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke.

Több mint 20 éve breaktáncoktató Kőhalmi András. A New Yorkból származó műfajt tőle tanulhatják meg a kanizsai érdeklődők.

– Azért lett break a neve, mert az akkori technológia létrehozta a lemezjátszót, és a lemezjátszónak volt egy olyan előnye, hogy meglehetett fogni ezeket a lemezeket és lehetett rajtuk ide, oda tenni a tűt. Ezáltal breakseket lehetett a zenéből kihozni. Tudjuk azt, hogy van a DJ-kultúra, és vannak szerte a világban DJ-k. A DJ-k elkezdték a breakseket játszani, ami inspiráló volt egy táncos számára. Most akkor ne csak a párommal táncoljak, hanem igenis csináljak valami extrémet, mert kihívás volt, akár az, hogy odébb csússzak a parkettán – fogalmazott Kőhalmi András breaktáncoktató .

A lendületes, látványos akrobatikus elemek, illetve a kitartott pózok adják a koreográfiák érdekességét. A breaktánc szerelmesei szerint ez a mozgáskultúra nem csak azért különleges, mert több műfajt ötvöz, hanem azért is, mivel segítségével különböző érzelmeket is ki lehet fejezni.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.