Bremser Gusztáv ezredes síremlékét tisztítják a városi köztemetőben

Megtisztítják Bremser Gusztáv ezredes síremlékét a Via Kanizsa Zrt. szakemberei a városi köztemetőben. A munkálatokat a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kérésére végzik, hogy a császári-királyi 48. gyalogezred emlékművének felállításában fontos szerepet játszó vezető örök nyughelye ne legyen az enyészeté.

A síremléken található nőalak, valamint a rózsák fehér márványból készültek, ezért ezen felületeket csak nagy odafigyeléssel lehet megtisztítani. Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke hozzátette, hogy Bremser Gusztáv, magyar királyi ezredes életének 52. évében lett egy vadászbaleset áldozata.

– Ő volt Nagykanizsán az a katonai parancsnok, aki az úgynevezett Petőfi szobor, a 48-as honvéd gyalogezred szobrának az építésekor, megálmodásakor talán a legtöbbet tette a katonaság részéről, hogy pénzt gyűjtsenek ennek az emlékműnek a megteremtésére. Nekünk kötelességünk egy ilyen embernek a síremlékére odafigyelni – fogalmazott Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke.

Egy nagynyomású mosóberendezéssel végzik a tisztítást a Via Kanizsa dolgozói.

Néhány órás munkára gondoltunk, de úgy tűnik, hogy ez egy egész napos munka lesz, mert olyan nagy a felület és annyira régóta szennyeződött felületekről beszélünk, hogy ezzel a nagynyomású mosóberendezéssel is elleszünk itt egész nap ؘ– mondta el Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület tagjai további célként tűzték ki, hogy feltérképezik a városi temetőt, a Via Kanizsa és temetőgondnokság segítségével, olyan rossz állapotban lévő sírok után kutatva, amelyekben a város életére nagy hatással lévő emberek nyugszanak vagy művészettörténeti szempontból lényegesek lehetnek.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)