Csehországban és Romániában nőtt, Magyarországon csökkent a kiskereskedelmi forgalom

KSH: 2,0 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciusban

Márciusban a nyers adat szerint 1,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százakkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalom - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).     

A forgalom éves összevetésű csökkenése nyolcadik hónapja tart.     

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,0 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal csökkent. Egy év után ismét növekedésnek indult az üzemanyagforgalom, 2,1 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés.    

Az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva.    

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal mérséklődött.    

Az üzletbezárások jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,8 százalékkal nőtt a forgalom. Csökkent a naptárhatástól megtisztított forgalom volumene 18,6 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben, 22,0 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk boltokban, 45,9 százalékkal a bútor és műszakicikk üzletekben és 48,2 százalékkal a textil-, ruházati cikkeket és lábbelit árusító helyeken, valamint 59,4 százalékkal a használtcikküzletekben.    

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 61,8 százalékkal bővült, 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el.    

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalékkal nőttek.    

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1095 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

Márciusban öt százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Márciusban naptári hatásoktól megtisztítva öt százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom  Csehországban éves bázison, míg havi összehasonlításban 1,6 százalékkal csökkent - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ).    

A statisztikai hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi kiskereskedelem alakulását lényegi módon befolyásolták a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések, amelyek következtében számos üzlet be volt zárva vagy korlátozott volt a nyitvatartása, illetve bizonyos árukat csak az internetes boltokban lehetett beszerezni.    

A kialakult helyzet leginkább az internetes boltoknak kedvezett, amelyek értékesítése éves összehasonlításban márciusban több mint 30 százalékkal nőtt. A koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat első ízben tavaly március közepén vezették be Csehországban. Tavaly márciusban a kiskereskedelmi forgalom bevételei 6,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2019 azonos időszakában.     

"Egyszerűsítve ezért elmondható, hogy az idei márciusi kiskereskedelmi bevételek a 2019 márciusi szintnek felelnek meg" - mondta újságíróknak Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Romániában 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei első negyedévben

Romániában a nyers adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte a román országos statisztikai intézet.    

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 0,8 százalék volt. A nyers adatok szerinti növekedés főleg a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyekből 11,2 százalékkal többet adtak el. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 0,1 százalékkal bővült, ugyanakkor az üzemanyagkereskedelem 1,6 százalékkal esett vissza a vizsgált időszakban.    

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 9,1 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 5,6 százalék volt a vizsgált időszakban. Februárhoz képest 13,3 százalékos növekedést jegyeztek, a kiigazított érték szerint a bővülés 2,3 százalék volt.    

Romániában tavaly egész évben 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten.

MTI

(Borítókép: Agerpres/maszol.ro)