Defekt okozott balesetet, a biztonsági öv sem volt bekapcsolva

facebook megosztás

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában nyolc közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. A balesetek közül egy súlyos sérüléssel, további hét anyagi kárral végződött. Az egyenruhások kiemelt közlekedési szabálysértés elkövetése miatt tíz szabálysértési feljelentést tettek.

Személyautóval közlekedett egy 20 éves becsehelyi férfi a 7-es számú főúton Nagykanizsa irányából Sormás felé 2021. május 10-én 16 óra 10 perckor, a jármű jobb első ülésén egy utast szállított. A 210-es kilométerszelvényben lévő egyenes útszakaszon a jármű jobb hátsó gumiabroncsa defektet kapott, a vezetője elvesztette uralmát a gépkocsija felett, letért az úttestről és egy bal oldali mélyebben fekvő bokros területen oldalára borulva állt meg. A baleset során a sofőr és 26 éves nagykanizsai női utasa - az elsődleges orvosi vélemény szerint - nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A szemle adatai alapján a balesetet megelőzően a járműben utazók a biztonsági övüket nem használták - közölte a rendőrség honlapján a Zala megyei Rendőr-főkapitányág.

¤ ¤ ¤

A közúti tragédiák elkerülése érdekében a Zala megyei Rendőr-főkapitányág felhívja a figyelmet arra, hogy a gépkocsi ülésén utazó személyeknek a biztonsági öv becsatolásával kell magukat rögzíteni a közlekedés során.

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Az öv használatával megelőzhető, hogy a járműben utazók teste egy ütközés során fellépő tehetetlenségi erő hatására nagy erővel, hirtelen előrelendülve a kormánynak, a műszerfalnak és a szélvédőnek csapódjon, vagy a gépkocsiból kizuhanjanak.

Indulás előtt kapcsolja be biztonsági övét és hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat! A biztonsági öv életet menthet.

(Borítókép és fotó: police.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.