Elindult a lépcsőzetes nyitás

facebook megosztás

Végre kinyithattak a vendéglátóegységek és folyamatosak az enyhítések a többi szektorban is. A szolgáltatások zöme mégis csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe.

Kizárólag védettségi okmánnyal rendelkező vendégek szállhatnak meg a szállodákban, ez a feltétele a nyitásnak. Tavaly novemberben kellett a szállodáknak bezárniuk a turisták előtt. Azóta várták a nyitást, hogy végre ne csak az üzleti céllal utazók vehessék igénybe szolgáltatásaikat. Az új szabályok azonban komoly feladat elé állították a vendégeket és a hoteleket is egyaránt.  Akik nem rendelkeznek az igazolással, nem kaphatnak szobát a szálláshelyeken. Egy kanizsai hotel tulajdonosa elárulta, hogy kiskapuk is akadnak, hiszen üzleti célból továbbra sem kell kérniük a védettséget igazoló okmányt a szállodákban.

– Üzleti ügyben, ha valaki érkezik a szállodába, annak nem kell semmit igazolnia, azon kívül, hogy üzleti céllal érkezett. Számlát állítunk ki a cég nevére, adószámmal és egyébbel. De nekik semmiféle beoltottsági igazolvány bemutatási kötelezettsége eddig sem volt, és ezután sem írták egyelőre elő. Ha valaki tudja igazolni, hogy üzleti jelleggel érkezik a szállodába, megteheti – árulta el Tarabó Éva, az Oázis Hotel és Panzió igazgatója.

A zalakarosi MenDan Hotelben abban reménykednek, hogy közelítünk a járvány végéhez, és nem lesz már több akadály, amivel harcolni kellene.

– Bízunk abban, hogy nem nagyon lesz olyan újabb hullám, ami akadályozná a turizmust vagy egyéb módon a gazdaságot. Nagyon fontos ez nekünk. Bármelyik pontján, ha úgymond prüszköl a gazdaság, akkor az a turizmusnak nem jó. Nekünk az a jó, ha béke van minden szempontból. Ez egy másfajta háború, amit most vívunk, nem durrogó fegyverekkel, hanem vírusokkal harcolgatunk. Meg kell nyerni ezt a meccset is – mondta Czimondor Nándor, a Hotel MenDan igazgatója.

A megkérdezett szállodák mindegyike követi a kormány által előírt szabályokat. Elkérik a védettséget igazoló plasztikkártyát. Mást nem tehetnek, hiszen milliós büntetést is kilátásba helyezett a jogszabály, de akár egy évre be is zárhatják azokat a szálláshelyeket, ahol nem tartják be a rendelkezéseket.

Hasonló a helyzet a Kanizsa Uszoda és Strandfürdőben is, hiszen hétfőtől már ők is fogadhatnak vendégeket. Ott is kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyzők és a sportolók edzői vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Karácsony Károly, a Kanizsa Uszoda és Strandfürdő ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a medencékben kétméteres távolságot kell tartaniuk az úszóknak, a szaunák pedig létszámkorlát biztosításával működhetnek. A strandot – időjárás függvényében – várhatóan május 22-én nyitják ki. - November 10-e óta vagyunk zárva, kivéve ugye a versenyszerűen sportolók számára. Gyakorlatilag az elmúlt hetekben már folyamatos az érdeklődés az emberektől, nagyon várják, hogy visszatérhessenek hozzánk. A védettségi igazolvány egy kicsit megnehezíti a helyzetünket gazdaságilag és kezelhetőség szempontjából, vendégeink is elég megosztóan fogadják – mondta az ügyvezető.

Lapunk megjelenésekor elvileg már kinyitott a városi filmszínház. A közeljövőben rengeteg új filmmel várják a látogatókat a kanizsai moziban, de a rendelet persze ott is érvényben van. Maresch Dániel, a Cinema Nagykanizsa vezetője elmondta, hogy tömegre és nagy tumultusra nem számítanak, azonban bíznak abban, hogy idővel megtöltik majd a termeket a filmrajongók. - Május második felében már rengeteg film van. Jövő héten egyelőre egy új bemutató, 16-án már 4-5 új premier, 20-án pedig már 10 új premiert lehet látni, tehát film az lesz. Május utolsó két hetére már alig tudunk helyet találni a filmeknek, annyi új filmbemutató várható. Számos film feltorlódott az elmúlt hónapokban, ott álltak dobozban, most a forgalmazók ezekkel jönnek ki hétről-hétre. Bízom benne, hogy visszatérnek a nézők. Kötelező lesz az igazolvány a jelenleg hatályos rendelet szerint 18 év felettieknek amikor jegyet vásárolnak a pénztárban kell bemutatni. Ha valaki online vásárol jegyet, akkor pedig a jegykezelőnek kell majd megmutatni a védettséget igazoló okmányt. 18 év alattiakra ez nem érvényes, úgyhogy nekik nincs ilyen problémájuk.

Hamarosan újabb szeletét kaphatjuk vissza a korábbi életünknek. - Ötmillió oltásnál feloldja a kormány a lagzistopot – ezt Gulyás Gergely jelentette be még az elmúlt héten a Kormányinfón. Ezen enyhítés várhatóan május harmadik hétvégéjén lép életbe, de a pontos feltételek még nem ismertek. A megkérdezett esküvői szolgáltatók arra számítanak, hogy a családi rendezvények megtartását nem kötik majd a védettségi igazolvány meglétéhez. Pörzse Gabriella esküvőszervező elmondta: már nagyon várják, hogy meglegyen az a bizonyos 5 millió beoltott, hiszen a mennyasszonyaik szinte rajtra készen állnak, hogy zöld lámpát kapjanak a lakodalmak. A feltételekre viszont még várni kell, ami nagyban megnehezíti a készülődést. - Ez egy nagyon nehéz helyzet, mert akinek tényleg nagyon közel van az esküvője az nem tud az utolsó pillanatig várni. Most éppen pont ilyen volt a hétvégénk, hogy a május 15-ei esküvőseink a halasztás mellett döntöttek. Azt gondolom, hogy akik május vége felé vannak vagy június elején, nekik már szabadabb lesz és könnyebb tervezni. Mindenkinek azt tanácsoltuk, hogy legyenek türelmesek és várjuk meg, hogy mit mondanak és mikor érjük el ezt a bizonyos számot – hangsúlyozta az esküvőszervező. Az esküvői szektor szereplői tehát abban bíznak, hogy az ötmillió beoltott után már minden a régi, megszokott módon zajlik, és a nyári időszak után sem lesz ismét szigorítás. 

– Nagyon-nagyon bizakodóak vagyunk, én is, a kollégáim is és az ifjú párok is. Talán már a nyáron vagy a nyár elején elkezdődhetnek a rendezvények. Bízunk benne, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba. Reméljük, hogy további korlátozások nem várhatóak sem idén, sem jövőre – jegyezte meg Schiefer Tibor amatőr vőfély.

A szolgáltatók azt javasolják, hogy a párok mindig gondoskodjanak egy második megoldásról is. Továbbá azt remélik, hogy az enyhítések nem hozzák magukkal a negyedik hullámot.

Az enyhítéssel újra megnyitotta kapuját a nagykanizsai állatmenhely is. A telephely közel egy hónapig volt zárva a szigorítások miatt, de most újra teljes nyitvatartással várják a látogatókat. Skanecz Tamás telepvezető elárulta, hogy a nyitás az örökbefogadás szempontjából nagyon pozitívan indult. – Nagyon örülünk neki, hogy újra nyitva lehetünk, hiszen így az örökbefogadás is látványosan megemelkedett. A szabályok nem változtak, nem kell igazolvány hozzánk. Alapvetően azt kérjük, hogy a menhely területén maszkot viseljenek. A sétáltatókat pedig arra kérjük, hogy ha lehet, saját pórázt hozzanak magukkal.

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület a hét minden napján várja a látogatókat és a leendő gazdákat.

Hajnes Rita

(Borítókép és fotók: Horváth Zoltán/Kanizsa TV)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. május 7-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.