Felavatták a 3,3 milliárd forintból felépült Mindszenty József iskola sportközpontját Zalaegerszegen

facebook megosztás

Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Zalaegerszegen, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének átadásán. 


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatásán 2021. május 27-én. MTI/Varga György

A mintegy 3,3 milliárd forintból felépült létesítmény avatása kapcsán a kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: "történelmi és szociológiai tény, hogy a magyar nemzet mindig elsöprő és meghatározó" bizalommal volt az egyházi iskolák iránt. Jelenleg is sokkal nagyobb rájuk az igény és több a jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolák esetében. 

Az egyházi iskolák mindig tudták, hogy az ember olyan lény, amely túltekint a világ dolgain, teremtettségéből kifolyólag vallásos lény. Ezekben az intézményekben nem kérdés, hogy az oktatás mellett neveljenek-e, hiszen esetükben evidencia, hogy az egész emberi személyt formálják, ezért is volt irántuk mindig nagyfokú bizalom.

Semjén Zsolt az iskola névadójáról megemlékezve azt mondta: a magyar nemzet panteonjában sokszor együtt vannak olyanok, akik között vita volt, így Nagy Imre és Mindszenty József. De míg Nagy Imrét a vértanúsága mentette fel az 1956 előtti tevékenységéért, addig Mindszentynek soha nem kellett megtagadnia a múltját, hiszen mindig a jó oldalon állt.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (b-j) a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatása előtt tartott misén 2021. május 27-én. MTI/Varga György

Ez az "életszentség" jelentette az egész életét, ezért volt iránytű a magyar történelemben, mert ellentmondott a nyilas időkben a diktatúrának és a nácizmusnak, később pedig a vörös diktatúrának és a kommunizmusnak - fejtette ki a politikus.    


Udvardy György veszprémi érsek szentmisét mutat be a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatása előtt 2021. május 27-én. MTI/Varga György

Úgy vélekedett, hogy téves és abszurd volt Mindszentyt azzal vádolni, hogy beleavatkozott a politikába, hiszen a náci német birodalmi megszállás, majd a szovjet megszállás idején Magyarországon alkotmányosságról szó sem lehetett. A hercegprímás azonban "az alkotmányosság talaján állt és állampolgári kötelességét teljesítette", hiszen az akkor hatályos 1937-es alkotmány értelmében első közjogi méltóságként a magyar nemzet értékeit és alkotmányos önazonosságát képviselte és védte - hangsúlyozta Semjén Zsolt.


Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke beszédet mond a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatásán 2021. május 27-én. MTI/Varga György

Francoise Debeaupte, az intézményt fenntartó Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend rendfőnöke arról beszélt, hogy a sport olyan tevékenység, ami összeköti az értelmet, az érzelmet és a mozdulatot, edzi a testünket, miközben kultúrát és szolidaritást teremt.     

Felidézte, hogy 2019 augusztusában kezdődtek a kivitelezési munkálatok, amelyek révén olyan komplexum épült, ami hazai és nemzetközi versenyeknek is helyt ad, továbbá a Zalaegerszegi Vívó Egylet vívóinak - köztük a kerekesszékeseknek - végre megfelelő körülményeket biztosít.    

Csordás Róbert, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője emlékeztetett: egykori zalaegerszegi plébánosként Mindszenty Józsefnek 1929-ben sikerült letelepítenie a rendet a városban, ahol csaknem két évtizeden át tevékenykedtek a nővérek, akik az államosítás és a szétszóratás idején több mint 40 éven át csendben gyakorolták a hivatásukat. Az újraindulás 1993-ben történhetett meg, néhány évvel később az általános iskolához gimnázium és kollégium, majd kistelepülési tagiskolák is csatlakoztak.


Fülöp Attila szociális ügyekért, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (elöl, b-j) a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontjának és vívótermének avatásán 2021. május 27-én. MTI/Varga György

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos a tervezőknek és az építőknek gratulált, mert "Zalaegerszeg egyik legszebb épületét építették fel".     

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere jelezte: 2017 végén biztosított a kormány közel 2,6 milliárd forintot a Mindszenty iskola sportközpontjának és vívótermének felépítésére, ennek háttérmunkáját - a rendezvényen is jelen lévő - Fülöp Attila akkor még helyettes államtitkárként segítette. A beruházáshoz 2019-ben további több mint 700 milliós pluszforrásra lett szükség, ennek biztosítását pedig a szintén a meghívottak között helyet foglaló Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára segítette.     

Az új sportközpontot Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke áldotta meg, jelen volt - mások mellett - Udvardy György veszprémi érsek és Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek is.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.