Játék a jövőért - a fiatalok áldozattá és elkövetővé válásának megelőzése oktatási színtéren

facebook megosztás

16 millió forint támogatást nyert a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület a Bűnmegelőzési Ötletpályázaton. A program témaköre a kortárs bántalmazás és bűnmegelőzés volt. A kanizsai csoport „Játék a jövőért” című projektjének része egy interaktív előadás, illetve egy applikáció, amin keresztül megtapasztalhatják a gyerekek a tetteik következményeit.

2019-ben jelent meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kétkörös ötletpályázata. Budavölgyi Kálmán, az egyesület elnöke elmondta, a projektjük kiterjed a fizikális és mentális bántalmazásra is. Szeretnék megmutatni a gyerekeknek, hogyan miként ne váljanak se áldozattá, se elkövetővé.

– Mi már régóta szerettünk volna egy ilyen programon indulni, mert volt egy projekttervünk. Az ötletünket elfogadták. Második körben fel kellett menni Budapestre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak a központjába, ahol személyesen találkoztunk, elmondtuk, hogy mit szeretnénk a folytatásban, majd kidolgoztuk a pályázatot. Nagyon örültünk neki, amikor 16,4 millió forinttal támogatták az elképzeléseinket. Játék a jövőért a címe. Témaköre pedig a kortárs bántalmazás és a bűnmegelőzés – nyilatkozta Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnöke.

Egy 45 perces színdarabon keresztül ismertetik a történetet a fiatalokkal, amiben a nézőközönség interaktívan vesz részt. Az előadásnak három főszereplője van, az osztályt pedig a közönség adja. A program szakmai hátterét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint pszichológus és drámapedagógus is segítette.

– Együtt dolgoztunk Mihály Péterrel, a zalaegerszegi színház drámapedagógusával, aki maga a mentorprogramot építette hozzá. Illetve Nyakó Melinda pszichológus is foglalkozott a gyerekekkel, akik szerepelnek a darabban. Őnekik volt külön érzékenyítés erre, hogy még inkább átérezzék azt, hogy miért adjuk elő, és miért dolgozunk – mondta Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke.

Az előadáshoz kapcsolódik egy applikáció is, ami közvetlenül a színdarab után történik. Az élőszereplős játékon keresztül nyomon követhetik a gyerekek a három főszereplő történetét.

– Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat mind a három gyereknek a döntéseit végigjátszani. Vannak nagyon pozitív, és nagyon negatív végkifejletek. El lehet menni nagyon a végletektől a végletekig. Ez az alkalmazás arra való, hogy a gyerekek felfedezhessék, és megnézhessék azokat a döntéseket, amiket lehet, hogy a való életben nem hoznának meg. Ha látják a következményeit, akkor tudjanak ellene tenni vagy esetleg már felfedezzék az ő osztályukban is – fogalmazott Fási Barnabás, a Kanizsai Fiatalok Közösségének alelnöke.

A program egyelőre kísérleti jellegű, így megközelítőleg 600 gyereknek mutatják majd be az előadást Zala megyében. Amennyiben bűnmegelőzési téren sikereket érnek el vele, akkor tervezik a folytatását, valamint más témák feldolgozását.  

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.