Lebontják vagy összedől? – Darabjaira hullik a volt 19-es udvar

facebook megosztás

Újfent előtérbe került a már nem egyszer feszegetett 19-es udvar ügye. Nemrégiben egy Facebookon közzétett fotó elég nagy felháborodást váltott ki a kanizsaiakból, ugyanis a képen jól látható, ahogy a romos épület utcafrontra néző oldaláról vastag darabokban hullik a vakolat.

A Kanizsa Médiaház legutóbb tavaly, év elején foglalkozott az egykor igencsak népszerű udvar történetével. Akkor úgy értesültünk: az önkormányzat félretette a terület rendezéséhez szükséges összeget, és a probléma hamarosan megoldódik. Ennek bizony már másfél éve.

A közösségi oldalon keringő fotó apropóján megkerestük a város önkormányzatát, hogy jelen pillanatban mit lehet tudni a bontásra váró épületegyüttes sorsáról. Balogh László polgármester nem kívánt lapunknak nyilatkozni, annyit azonban megjegyzett, hogy bár nem felejtődött el a 19-es udvar helyzete, előrelépés sem történt az ügyben, mert a pandémia közbeszólt.

Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője megerősítette, hogy a 2020. évi költségvetésbe valóban betervezték a 19-es udvar területének helyrehozását, de végül a 25 millió forintos összeget Balogh László polgármester máshová csoportosította. Elmondása alapján további részleteket azóta sem tudnak a tervekről.

– Az is szóba került, hogy itt épülne a konferenciaközpont, de erről végképp nem tudunk semmit, hogy most mégis hogyan áll ez az egész, van-e rá pénz, vannak-e tervek. Tehát erről is csak mendemondákat tudunk. Azt tudjuk pontosan, hogy Marton István polgármester úr szerint ez a helyzet többé-kevésbé Cseresnyés Péter - akkori alpolgármester - lobbijának az eredménye, mert nem küldték el időben azt a hiánypótlást, amivel többszáz millió forintot nyert volna a város egy pályázat során ennek a nyomdaépületnek, és területnek a rendbetételére. Neki köszönhetően, és persze a városvezetésnek is köszönhetően van ma már ilyen állapotban ez az épület – mondta Fodor Csaba.

Az Erzsébet térrel szemben található épületegyüttes nem csak látványra elkeserítő, hanem sajnos balesetveszélyes is. Napról napra egyre rosszabb állapotba kerül az ingatlan, a hulló vakolat akár a járókelőkre is eshet.

– Mi, az biztos, hogy a polgármester úrnak átadtunk egy nagy fejlesztési csomagot, még idén április kilencedikén, amelyben erre az ingatlanrészre is előirányoztunk 30 millió forintot. Itt valamit tenni kell, nem azért, mert így néz ki, ahogy kinéz – ami persze szégyen, hogy egy megyei jogú város fő terének egyik felén ilyen állapotok uralkodnak-, hanem azért is, mert hova tovább, baleset- és életveszélyes ez a megmaradt és most már omladozó félben lévő utcafronti homlokzat – tette hozzá a frakcióvezető.

Egy megkérdezett kanizsai lakostól megtudtuk, hogy ő az annak idején itt működő Finommechanikai Vállalatnál dolgozott. Szomorúan látja, hogy mivé lett egykori munkahelye és nem érti, hogy miért nem tesznek semmit.

– Tizenöt éve már biztosan ilyen állapotok uralkodnak itt, jó lenne, ha egy kicsit rendbe tennék. Ha már az Erzsébet tér ilyen szép, akkor a környezetére is figyelhetnének – osztotta meg lapunkkal Orbán László.

A 19-es udvar tömbjei mellett a régi nyomda épületéről is már számos lakossági panasz érkezett a képviselőkhöz. Bodó László, az Éljen VárosuNk! Egyesület önkormányzati képviselője azzal kereste meg újságunkat, hogy folyamatosan küldik neki a kanizsaiak a fotókat az emlegetett helyszínről és az ott uralkodó áldatlan állapotokról. Van olyan lakos, aki úgy gondolja: méltatlan egy ilyen romhalmazra zenészek képét rakni, és ha kell, akkor ő a tégláért cserébe lebontaná az ingatlant.

A Facebookon olvasható kommentáradat és a heves reakciók mind-mind azt mutatják, hogy sok kanizsainak fájó látvány az egykor élettel teli udvar hanyatlása. Egyesek szerint évtizedek óta az Erzsébet tér szégyenfoltjai a 19-es udvar és a szomszédos nyomdaépület.

A 19-es udvar sorsáról tehát egyelőre nem sikerült többet megtudni, jelen pillanatban ígéretek sincsenek a helyzet megoldására. Ha így megy tovább, akkor előfordulhat, hogy végül már nem is lesz mit lebontani, mert az épület előbb válik az idő martalékává.

Körtvélyessy Vivien

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. május 7-én megjelent számában olvasható.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.