Lendületben a beruházások Zalában

facebook megosztás

Zalában töretlen a beruházási kedv, de az építések visszaestek, és a tu­risztikai szektort ­erősen megviselte a járvány – mondta Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Mennyire vetette vissza Zala megyét a járvány?

A négy főnél nagyobb ipari vállalkozások kibocsátási volumene a 2017–2018-as emelkedést és a 2019-es stagnálást követően 2020-ban 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben országosan 5,8 százalék volt a visszaesés. A legnagyobb csökkenést az egyéb feldolgozóipar és javítás, a kohászat, fémfeldolgozás és a járműipar szenvedte el. Ugyanakkor kiemelkedő volt a villamos berendezések gyártásának teljesítménye.

Az építőipari vállalkozások termelése 18 százalékkal esett vissza, elsősorban a beruházási programok kifutása és a járvány hatásai miatt.

De a beruházási kedv töretlen, több építés kezdődött, ami a kedvező hitelkonstrukcióknak, támogatásoknak és a fiatalok letelepedési hajlandóságának az eredménye.

Megyei jogú városainkban is sok fejlesztés zajlik: kerékpárutakat létesítenek, fejlesztik az úthálózatot, magasépítési beruházásokat hajtanak végre. Zala élhető és kedvező feltételeket biztosító területe az országnak, a vállalkozások szívesen választják székhelynek, a munkavállalók biztos munkahelyüknek, a fiatalok a letelepedéshez.

Itt zajlik Magyarország több nagy beruházása, ami húzóerő a fejlesztésben, innovációban. Járműipari tesztpálya, harcjárműgyártó üzem, logisztikai központ, a hévízi reptér, út- és vasútfejlesztések, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Egy jelentős beruházáshoz mérnökök szükségesek, a kivitelezésben építőipari cégek tevékenykednek, a működtetésben a szolgáltatási szektor is megjelenik. Mindenféle vállalkozás megtalálhatja a maga terepét.


Kovács Dezső (Fotó: Seres Péter)

Milyen állapotba került a helyi munkaerőpiac?

Az országoshoz hasonlóan a foglalkoztatottak száma csökkent, a munkanélkülieké emelkedett. A foglalkoztatási arány kissé rosszabb, a munkanélküliségi ráta viszont kedvezőbb volt az országos átlagnál.

Tavaly a társas vállalkozások 4,1 százaléka került csődeljárás, kényszertörlés vagy felszámolási eljárás alá. December végén háromezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, az ideiglenesen szüneteltetők aránya is emelkedett. Csődhullám véleményem szerint nem várható, de sajnos biztos lesz olyan cég, amelyik nem tudja folytatni bizonyos körülmények miatt a tevékenységét.

Az újraindulást az előbbi adatok is befolyásolják, de úgy látom, hogy a cégvezetők vállalkozói kedve továbbra is töretlen, hisz a hosszú évek szorgalmas és eredményes munkájával felépített vállalkozást meg kívánják tartani, sőt fejlesztenék. És ezt kedvezően fogadják az üzleti partnerek, a munkavállalók, a vásárlók, a fogyasztók.

Az újrakezdés nem megy egyik pillanatról a másikra, ehhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. Nem számítok ugrásszerű, országosan kiemelkedő eredményekre azonnal, de bízom a helyi vállalkozókban.

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt még a zalai turizmusról is Pető Sándor interjújában. A teljes cikket itt olvashatja»

Forrás: Pető Sándor/vg.hu

(Borítókép: Varga György/MTI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.