Mennyire vagy védett…? – Közgyűléshez odaférsz?

facebook megosztás

Úgy tűnik érkezzen a koronavírus elleni vakcina Kínából, Oroszországból vagy legyen az a nemrégiben terheléses támadást kiváltó Pfizer/BioNTech cég oltóanyaga, egyik sem lehet olyan hatásos, hogy a kormány ne ragaszkodjon tovább a rendeleti kormányzáshoz. Mint ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be azt a javaslatot még április 22-én, amelynek értelmében szeptember végéig maradhat a veszélyhelyzet. Ez esetünkben azt (is) jelenti, hogy a városi politikai élet színtere továbbra is a közösségi háló lesz, nem a Vasemberház díszterme.

Április 23-án, szokásos reggeli rádióinterjújában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megvan a 3,5 millió beoltott, így másnaptól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Így is történt, április 24-én nem volt olyan magára valamit is adó fideszes politikus, aki ne jelentkezett volna a közösségi oldalán egy teraszozós fotóval. Így tett egyébként Cseresnyés Péter is, a térség országgyűlési képviselője, aki Balogh Lászlóval, Nagykanizsa polgármesterével és Bizzer András alpolgármesterrel ült be egy kávéra. Orbán Viktor „Szabad a sör” címet adta a nyitás kapcsán feltöltött fotójához. Ez a kép – talán kijelenthetjük, hogy némileg váratlanul – a kanizsai politikai élet szereplőit is megmozgatta. Több interneten megjelenő írás azt feszegette, hogy képszerkesztővel tették a fotóra az ország első emberét. Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője megosztott egy bejegyzést, amely ezt a témát boncolgatta. Erre a következő válasz jött a nemrégiben újjászülető, Fidesz Dél-Zala névre keresztelt oldalon. „Tisztelettel kérnénk a baloldali frakció tagjait - kiemelten a legifjabb és leglelkesebb képviselőjét -, hogy a céltalan, és nem csak a Facebook-poszt szerzőjét, hanem Nagykanizsa városát is lejárató kijelentéseiket mellőzzék. Úgy gondoljuk, hogy ezek a kicsinyes megnyilvánulások - melyekre sajnos az elmúlt időszakban több példa is volt - soha nem látott mélységekbe züllesztik a nagykanizsai politikai közéletet. Erre pedig már az országos sajtó is felfigyelt.”

Másnap az ÉVE-frakció hivatalos közösségi oldalán jött a viszontválasz, „Pedig a fodrászok már április 7-én kinyithattak!” címmel. „Propaganda fotóról bizonygatják a propagandisták, hogy a kép nem manipulált. Nem mintha bárkit is komolyan érdekelne, mégis hosszasan magyarázkodnak. De megvizsgáltuk a fotót mi is újra, tévedtünk, Orbán Viktor valóban a helyszínen volt, és bár a 444.hu fotóján már leitták a habot a propaganda miniszterrel a sörről, és Orbán Viktor képén egy frissen csapolt teli és egy már üresnek tűnő pohár van, nem jöttünk izgalomba, hogy a fotó kedvéért hoztak egy másikat. Ahogy attól sem, hogy Orbán Viktor haját photoshoppal vágták rövidre, jóllehet a fodrászok már 2.500.000 beoltott után, 2021. április 7-én kinyithattak...” Az üggyel kapcsolatban két kormányközeli blog – valószínűleg ezeket az írásokat titulálta a Fidesz Dél-Zala az országos sajtó termékeinek – írását is kirakták az ÉVE oldalára. Az egész hajcihő a többséget adó frakció szerint azt bizonyítja, ahogy az írásukban olvasható: „A fideszes propaganda nem tud belenyugodni, hogy a képet meghamisították, és bizonyítási kényszerüktől fűtve ennek igyekeznek hangot is adni.” Meglepő, hogy ebbe a vitába, egy kósza lájkot leszámítva, Balogh László nem állt bele.

Nem úgy a Kanizsa Arénához tervezett járdák kérdésébe. Már kezdünk egyre kevésbé meglepődni azon, hogy ezen egyszemélyi döntéséről, miszerint három új járdaszakaszt is létre kell hozni a csarnoknál, a város polgármestere nem tartotta fontosnak tájékoztatni a Kanizsa Újság olvasóit és a Kanizsa TV nézőit. A megyei napilap írása szerint ez a beruházás a projektterületen kívül esik, ezért önkormányzati forrásból kell megépíteni a járdakapcsolatokat a Munkás utca és a Kanizsa Centrum irányába. A Balogh László közösségi oldalán olvasható poszt szerint ezt a döntést már jóval korábban meg kellett volna hozni, de – ahogy fogalmaz – „a tavaly októberi közgyűlésen az Éljen VárosuNK! Egyesület frakciója lesöpörte az asztalról.” A polgármester hozzátette: „Horváth Jácint ÉVE-képviselő az akkori közgyűlésen szinte magából kikelve utasított el minden erre irányuló javaslatot, mondván, hogy ő és frakciótársai ki vannak zárva az aréna megvalósításának folyamatából, miközben egy 28 oldalas összefoglaló anyag állt a rendelkezésükre a döntések meghozatalára.” Érdekesség, hogy sem Horváth Jácint, sem az ÉVE nem intézett viszontválaszt ebben az ügyben. Megtették azonban Balogh László oldalának követői. Május negyedikén, 0 óra 56 perckor még – egyebek mellett – ilyen hozzászólások olvashatók: „Ha jól tudom november óta Ön egyszemélyben viszi a város dolgait! Akkor miért is áprilisban jut eszébe, hogy járda is kellene a sportcsarnokhoz? Ön beszél vádaskodásról, akkor ez az iromány micsoda?” Vagy: „Ha majd legközelebb Németh Szilárd úrral együtt pacaloznak, kérdezze már meg, hogy a leselejtezett T72-es harckocsikat kölcsön tudná-e adni. Mert akkor le-fel lehetne járni a Szentgyörgyvári hegyről is az ott lakó kb. 1200 embernek…

Mikó-Baráth György

(Borítókép: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. május 7-én megjelent számában olvasható.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.