Speciális fertőtlenítőeszközt biztosít a Tungsram Kft. a Honvédkórháznak

Egy UV-C fényforrással működő fertőtlenítőszekrény biztosításáról, használatáról és kölcsönös együttműködési szándékról állapodott meg a Tungsram Operations Kft. és a Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ.    

Az együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot pénteken Budapesten, a Honvédkórházban írta alá Joerg Bauer, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója; Kopcsó István, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója.    

A sajtótájékoztatón Joerg Bauer, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a Covid-járvány "emberi tragédia". Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a pandémia erősíti az összefogást, például a Tungsram Operations Kft. és a MH Egészségügyi Központ esetében.    

Joerg Bauer elmondta: a Tungsramnál már három éve foglalkoznak okosmegoldásokkal. Ezalatt több területen értek el jelentős eredményeket, köztük a fertőtlenítésben. A most bemutatott eszköz 100 százalékban magyar gyártmány, Zalaegerszegen és Budapesten gyártják.    

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ultraibolya fény használatával már több mint 100 éves tapasztalatuk van, így az is ismert, hogy az UV-fény képes inaktiválni a vírusokat.    

Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója köszönetét fejezte ki az eszközért, amelyet a Honvédkórház, a "Covid-ellátás egyik élbástyája" használhat. A főigazgató elismerően szólt a fertőtlenítőszekrényről, amelyet maga is használt már arcpajzs fertőtlenítésére.   

Elmondta, hogy bőrgyógyászként korábban sokat foglalkozott az UV-fény káros hatásaival. Kiemelte: "továbbra se szoláriumozzon senki", de mindenki használja az olyan innovatív UV- megoldásokat, mint a most bemutatott fertőtlenítőeszköz.    

Kopcsó István, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka azt hangsúlyozta: lassan másfél éve tapasztalja mindenki, hogy a koronavírus-járvány mennyi egészségügyi, gazdasági, szociális kárt okoz. Hangsúlyozta, hogy ezalatt a Magyar Honvédség alapfeladatainak ellátása mellett minden rendelkezésre álló eszközével és képességével a járványhelyzettel összefüggésben is mindent megtesz az ország lakosságának biztonságáért.    

A parancsnok megjegyezte, ahogy "mindennek van jó és rossz oldala", a koronavírus-járvány is jó hatással van bizonyos területek fejlődésére. Példaként említette az online oktatást, valamint azt, hogy az egészségügy, az egészségügyi innovációk szerepe felértékelődött. Azt mondta: a Magyar Honvédségnek is szüksége van olyan szövetségesekre, akik saját szakterületük "élharcosaként" innovatív tevékenységükkel tudják segíteni feladataik ellátását, ilyen szövetséges a Tungsram is. A MH Egészségügyi Központ és a Tungsram együttműködésének első lépése a most bemutatott fertőtlenítőeszköz, de terveznek még többi között a biztonságot erősítő, például a beléptetéssel kapcsolatos okosfejlesztéseket is - közölte Kopcsó István.    

A sajtótájékoztatón Szentkereszty Balázs, a Covid I. belgyógyászati osztály vezetője kiemelte: a koronavírus fémtárgyakon, papíron is fertőzőképes, így korábban a vörös (fertőző) zónában keletkezett dokumentumok kijuttatása gyakorlatilag megoldhatatlannak tűnt. Az UV-C fénnyel működő berendezés viszont 87 másodperc alatt elpusztítja a kórokozókat, köztük a koronavírust is, így az eszköz jelentősen megkönnyíti a mindennapi egészségügyi ellátást.
    Az eseményen kiosztott háttéranyagban azt írták: a Tungsram Operations Kft. és az MH Egészségügyi Központ a jövőben is tervezi az együttműködést az energiahatékonyság növeléséért az okosvilágításnál és az "okoskórház koncepció" területén is, amely magába foglalja a ki- és beléptetések, valamint a betegek és eszközök nyomon követése és a nyilvántartás rendszerét is.

MTI

(Borítókép: Kopcsó István, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka (b), Joerg Bauer, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója (b2) és  Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója együttműködési megállapodást ír alá a Tungsram Operations Kft. által kifejlesztett, az MH Egészségügyi Központ részére biztosított UV-C fertőtlenítő szekrény bemutatóján a budapesti Honvédkórházban 2021. május 7-én. A kft. és a Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ egy UV-C fényforrással működő fertőtlenítőszekrény biztosításáról, használatáról és kölcsönös együttműködési szándékról állapodott meg. MTI/Bruzák Noémi)