Újra helyére került az obeliszk Galambokon, miután több orosz család is kereste

facebook megosztás

Visszaállítottak egy, még a rendszerváltás idején lebontott emlékművet Galambokon. A szürke márványkő oszlop a második világháborúban hősi halált halt szovjet katonák emléke előtt tiszteleg.

A Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Igazgatósága kötelezte a községet arra, hogy eredeti formájában állítsák vissza az emlékhelyet Galambok hivatala elé.

Egyre több orosz család költözött ide a környékbe és ők keresték ezt az emlékművet. A korábbi feljegyzésekből tudták, hogy itt egy emlékműnek kellene lennie. Az is lehet, hogy konkrétan hozzátartozót kerestek és nem találták meg az emlékművet. Ez a hír eljutott egészen a nagykövetségig, hogy Galambok községben megszüntették az emlékművet – nyilatkozta Szabó Tamás, Galambok polgármestere.

Azon kívül, hogy törvényi kötelezettségük, a helybélieknek a múltjuk miatt is különösen fontos, hogy a kőoszlop ismét elfoglalhatta a régi helyét.

Ezt egy vállalkozóval bevésettük ebbe a mostaniba a volt emlékműben szereplő betűket is. Így kérték a követségről. a követ felállítottuk önkormányzati dolgozóként, jómagam és a közmunkásaim segítségével. Ez egy közel egytonnás obeliszk. Még készítünk körbe egy tíz négyzetméteres köves, sövényes díszkertet. Ez közel 500 ezer forintjába fog kerülni a falunak – mondta  el Varga Attila, Galambok településgondnoka.

Az önkormányzat tervei szerint egy hónapon belül a sírkert is elkészül az emlékmű körül.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.