Virtuális nyílt napot tartott ma a Thúry György Múzeum

facebook megosztás

Virtuális nyílt napot tartott ma a Thúry György Múzeum. Május 18-a a múzeumi világnap. Ebből az alkalomból új relikviákkal bővült az intézmény gyűjteménye, valamint az online eseményen kihirdették a Dunántúl oroszlánjához kapcsolódó vetélkedők és rajzpályázat végeredményét.

Drégely László: Álomlátás című festményét ajándékozta Dmitry Dubitskiy orosz származású műgyűjtő a Thúry György Múzeumnak. Száraz Csilla, a múzeum igazgatója elmondta, a festmény a múzeum helytörténeti gyűjteményébe kerül. A képet júniusig tekinthetik meg a látogatók.

– Ha már látogatható lesz minden múzeum mindenki számára, és újra visszatér az élet, akkor közös kiállításban gondolkodunk Dubitskiy úrral. Neki van egy „Hazatérés” című tárlata, amelyet szeretnénk bemutatni a Thúry György Múzeumban. Valószínűleg a Magyar Plakát Házban lesz ez látogatható, és ott fog majd szerepelni a mai napon nekünk ajándékozott, Drégely László: Álomlátás című képe is – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Dmitry Dubitskiy munkásságának célja, hogy a magyar festők külföldön lévő alkotásait hazahozza, és megismertesse a közönséggel. Tárlata ezért kapta a „Hazatérés” címet.

– A festményt Kanadában vásároltam meg, ahol egy magángyűjteményben őrizték. Miután sok évvel ezelőtt kivitték Magyarországról. Megközelítőleg 30 évvel ezelőtt, 1993-ban, már a művészúr halála után, itt Nagykanizsán volt megtartva munkáinak egyéni kiállítása.  Úgy vélem, akár szimbolikus is lehet, hogy Drégely László egyik festménye mostantól folyamatosan be lesz mutatva a város múzeumában – nyilatkozta Dmitry Dubitskiy műgyűjtő.

2003 óta gyűltek a szalagok azon a vőfélyboton, amit a múzeumnak ajándékozott Cser György.

– A legfontosabb, és a leglényegesebb része az, hogy a vőfélybot maga, az élet fáját jelképezi. Ennek az életfának a fájára felköti az ifjú pár a vőfélyszalagot, az ő nevét és a házasságkötés dátumát. Amit erről, soha senki nem vehet le, én ezt megígértem. Ezért is hoztam el a múzeumba, pontosan ezen a napon, a múzeum világnapján ajándékoztam Nagykanizsának, hogy legyen egy ma élő, de régi hagyományokat is őrző ajándék, itt ebben a múzeumban – mesélte Cser György vőfély.

A babona szerint azért nem szabad megszámolni és levenni a szalagokat, mert az rosszat jelentene az ifjú pároknak.

– Ez egy nagyon előremutató tárgy. Az esküvők egy közösség életében mindig a jövőt jelentik. A fennmaradást, azt, hogy születnek majd gyerekek, azt, hogy tovább örökíti saját magát a közösség, és mondjuk 20 vagy 30 év múlva lehet, hogy lesznek a múzeumnak olyan látogatói, akik ezeknek a pároknak a leszármazottjai, a gyerekei – fogalmazott Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutató-muzeológusa.

A kanizsai intézmény nemrégiben bejutott az év múzeuma verseny második fordulójába. Itt hat másik múzeummal verseng a címért.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.