Zala megye mentes az afrikai sertéspestistől

facebook megosztás

Zala megye mentes az afrikai sertéspestistől. Több éve annak, hogy Magyarországon is megjelent az ASP, ami leginkább a vadon élő sertésállományt veszélyezteti.

Hónapok óta zajlik az adatok gyűjtése, a szakemberek megfeszített tempóban dolgoztak annak érdekében, hogy egy-egy megyéről átfogó kép alakuljon ki. Az ASP-t 2018 áprilisában azonosítottak első alkalommal hazánkban, méghozzá Heves megyében.

– Folyamatos volt a nyomon követés, a vaddisznók, házisertések mintázása. Jelenleg Zala megye és a szomszédos megyék is az afrikai sertéspestistől teljesen mentesek. Alacsony kockázatú területnek minősült Zala hosszú időn keresztül, akárcsak a szomszédos megyék – mondta Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati, halászati előadója.

2019. december 20-án azonban a vaddisznóállomány hatékony gyérítése és az ASP elleni védekezés érdekében minden fertőzésmentes megyét és vadászterületet átsoroltak közepes kockázatú területté – magyarázta Ernszt Tamás. Így az elmúlt jó pár hónapban az állategészségügy, a vadásztársaságok és minden érintett részt vett az adatok gyűjtésében.

– Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az állategészségügyi hatóság állapította meg vadászterületenként azt a vaddisznó létszámot, amelyet diagnosztikai célból el kell ejteni. Ez egy magas szám. A 2019/2020-as vadászati évben a vadgazdálkodóknál elejtett vaddisznó szám másfélszerese jelenleg is az előírás, amit teljesíteni kell – tette hozzá Ernszt Tamás.

Az elejtések, a mintavételek és laborvizsgálatok támasztják alá azt, hogy Zala és a szomszédos megyék is mentesek a fertőzéstől.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.