A kkv-k többsége nem szerződik 3 millió forint felett katásokkal

facebook megosztás

A kkv-k túlnyomó többsége a 3 millió forint éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja nekik - közölte a K&H Bank az MTI-vel a kkv-k körében végzett kutatásuk alapján.     

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) január 1-jén életbe lépett szigorítása értelmében a megbízó céget 40 százalékos adó terheli akkor, ha a kisadózó felé éves szinten 3 millió forintnál többet fizet ki - idézik fel a közleményben.    

Kökény Roland, a K&H kkv marketing és támogatás vezetője a közleményben elmondta, kutatásuk alapján a magyar kkv-szektor harmadának van kapcsolata katás egyéni vállalkozóval, közülük csak minden harmadik cégnél haladja meg a kifizetés a 3 millió forintos összeghatárt.     

A kutatás szerint túlnyomó többségben vannak, 74 százalékot tesznek ki azok a kkv-k, amelyek 3 millió forint határig terveznek szerződést kötni az egyéni vállalkozóval, emellett megközelítően minden második cég, 45 százalék más adózási forma választását javasolja a katások számára.     

A plusz 40 százalékos adó megfizetését a kkv-k csupán 14 százaléka tervezi, ennél is kevesebben - 11 százalék - vannak azok a vállalkozások, amelyek munkavállalóként fogják foglalkoztatni a korábbi egyéni vállalkozót - közölte a K&H Bank.

MTI

(Borítókép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.