A környező települések önkormányzatainál is vállalhatnak munkát a diákok

Adminisztrációs és fizikai munkákra várják a 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanulókat a környező települések önkormányzatainál. Az idei már a kilencedik alkalom, hogy a kormány elindítja a nyári diákmunka programot.

Papírmunkákban, de könnyebb fizikai feladatok – például festés – elvégzésében is számítanak a diákokra Eszteregnyén. A foglalkoztatás napi hat órában történik, ezért bruttó 125 ezer forint juttatást kapnak a fiatalok. Kele Lajos polgármestertől megtudtuk, hogy évről évre visszatérő munkásaik is vannak.

– A visszajelzések azt mutatják, ahogy azt látom, hogy idén is azok a nevek szerepelnek eddig a listánkon, akik tavaly is voltak, Tehát úgy gondolom, hogy jól érezték magukat és gondolom, hogy anyagilag is meg voltak elégedve. Ebből a pénzből kilencvenezer forint körüli összeget kapnak meg, úgy gondolom, hogy ez a nyaralásukhoz vagy az iskolakezdéshez egy elég szép pénz – nyilatkozta Kele Lajos, Eszteregnye polgármestere.

Újudvaron is minden nyári időszakban vállalkoznak a tanulók a hivatali tevékenységre. Idén eddig öt-hat iskolás jelezte, hogy szeretne az önkormányzatnál dolgozni. Zsoldos Jákob Bence, az intézmény aljegyzője szerint, náluk egy jó csapat várja őket, és a közigazgatásba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Közterület-karbantartásban vesznek részt, itt a hivatalban adminisztrációs munkákban, főleg az irattárazásba szoktuk őket bevonni. A rendezvényeinken is segítenek, falunapon, piacon, nyári táborban, bár az idén nem kerül megrendezésre. Lényegében ezek azok a munkakörök, amik egyszerűbbek és egy kicsit a diákokat a munka világába bevezetik – mondta el Zsoldos Jákob Bence, Újudvar aljegyzője.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)